Privatizacija

Prijave Tužiteljstvu zbog Feroelektra

Gospodarstvo / Flash | 09. 10. 2014. u 13:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovini podnijela je posebnom Odjelu za organizirani kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima protiv Gorana Stanića i grupe osoba u Feroelektru d.d. Sarajevo, Stanić-Investu d.o.o. Kreševo i s njima povezanim društvima.

Riječ je o osobama za koje se sumnja da su poduzimali radnje koje su dovele do financijskog obezvrjeđivanja kompanije Feroelektro d.d. Sarajevo i za koje se smatra da postoje osnove sumnje o počinjenju krivičnog djela organiziranog kriminala, prevare, krivotvorenja službene isprave, zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Nakon što su Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH kao prodavac i Stanić-Invest d.o.o.Kreševo kao kupac zaključili Ugovor o kupoprodaji državnog kapitala Feroelektro d.d. Sarajevo, 15. siječnja, utvrđeno je da kupac ne izvršava svoje obveze iz Ugovora, prije svega, po osnovu investiranja-ulaganja.

''S obzirom da su nedostajala nova ulaganja u društvo, nisu se izvršavale obveze prema povjeriocima te su neki od njih svoja potraživanja naplaćivali u postupku prinudne naplate iz imovine društva Feroelektro'', priopćeno je danas iz Agencije za privatizaciju FBiH.

Kupac je bez suglasnosti Agencije založio imovinu Feroelektra, povezana društva podigla su kredite kod banaka za svoje potrebe, a Feroelektro se dodatno zadužuje putem pozajmnica.

Poslovne aktivnosti Feroelektra su svedene na izdavanje imovine u zakup, uglavnom nekom od povezanih društava, a i ovi ugovori su zaključeni na štetu Feroelektra jer je ugovarana enormno niska cijena zakupnine.

Agencija smatra da je ova grupa svojim djelovanjem uništila poslovne aktivnosti društva Feroelektro te da je na nezakonit način izvlačena imovina u svim njezinim oblicima u korist povezanih društava.

Agencija za privatizaciju FBiH izrazila je očekivanje da će Tužiteljstvo BiH, nakon što ocijeni da postoji osnova sumnje da su izvršena krivična djela, donijeti naredbu o provođenju istrage te da će poduzimati i druge radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close