Mostarsko vijeće

Tko će tužiti djelatnike Grada i tko tuži mostarsko Kazalište?

Pravobranitelj je rekao da su dobili zahtjev iz Gradskog vijeća, od predsjednika Gradskog vijeća, ali da taj zahtjev ''nije bio nužan za pokretanje spora''.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2024. u 13:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li se podnositi tužbe protiv djelatnika Grada čiji postupci dovode do milijunskih tužbi, bilo je jedno od pitanja koje su mostarski gradski vijećnici postavili tijekom rasprave o Izvješću javnog pravobranitelja koje nije dobilo podršku gradskih vijećnika.

Za primjer je uzet primjer tužbe jedne sarajevske firme protiv Grada Mostara, radi naknade štete, a vrijednost spora je 4.917.510,00 KM.

Pogriješio Urbanizam

''Razlog utuženja je navodna šteta nastala tužitelju uslijed aktivnosti Grada Mostara (Odjel za urbanizam), a zbog izdavanja odobrenja za građenje koje je naknadno poništeno, pri čemu je tužitelj u periodu između izdavanja i poništenja odobrenja izvršio građevinske radove na poslovnom objektu. Nakon što je građevinska dozvola poništena, tužitelj zahtijeva naknadu štete zbog uloženih sredstava jer je navodno, u svemu postupao u skladu s aktima Grada Mostara'', navodi se u Izvješću.

Na sjednici se moglo čuti kako je jedan od potpisnika umro a drugi u mirovini te se otvorila rasprava o tome može li gradsko Pravobraniteljstvo tužiti uposlenike ako oni rade na štetu grada, pogotovo u milijunskim iznosima.

Moglo se čuti kako se može govoriti i o namjernim aktivnostima djelatnika Urbanizma.

Tužba protiv Kazališta

Govorilo se i o tome tko je dao nalog da se pokrene tužba protiv Hrvatskog narodnog kazališta u Mostar na što je Salem Marić  dobacio da je ''to uradio predsjednik vijeća''.

''Ja sam pokrenuo dvije krivične prijave protiv NN osoba. Državnom tužiteljstvu i kantonalnom tužiteljstvu. Oba su se proglasila nenadležnim. Tražio sam od pravobraniteljstva da se uključi. Ja sam podnio prijavu'', rekao je Marić.

U izvješću stoji: ''Grad Mostar protiv Hrvatskog narodnog kazališta, uz učešće Hercegovačko-neretvanskog kantona na strani tuženog; označena vrijednost spora je 100.000,00 KM; radi oglašavanja ništavim ugovora o ortakluku koji za predmet ima raspolaganje zemljištem vlasništvo Grada Mostara u korist HNK Mostar. Predmet je u fazi pripremnog ročišta''.

Pravobranitelj je rekao da su dobili zahtjev iz Gradskog vijeća, od predsjednika Gradskog vijeća, ali da taj zahtjev ''nije bio nužan za pokretanje spora''.

''Svjedoci će biti svi akteri, od 90-tih godina pa do sada. Sud odlučuje da li je netko u pravu ili nije'', rekao je Mujkanović.

Inače, u izvještajnom razdoblju o radu mostarskog pravobraniteljstva u radu su bile 653 parnice; 4125 predmeta u fazi izvršenja; 301 predmet koji se odnosi na upravni postupak; dato je ukupno 108 mišljenja; 41 potvrda na ugovore; 30 predmeta koji se tiču upravljanja Pravobraniteljstvom i 304 predmeta koja su evidentirana pod razno, odnosno koji se ne odnose na naprijed navedene kategorije.

Kopirati
Drag cursor here to close