Financijske malverzacije

Njemačka: Bh. državljanin na čelu kriminala od 100 milijuna eera

Nije ovo prvi put da se bh. državljani nađu u centru višemilijunskog kriminala u Njemačkoj.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 08. 2018. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Berlinu osudio je nepravosnažnom presudom na sedam godina zatvora četrdesetsedmogodišnjeg državljana BiH kao vođu najveće kriminalne grupe u Njemačkoj koja se bavila financijskim malverzacijama tijekom uvoza bakra u tu zemlju iz Srbije.

Kako pišu njemački mediji, uz državljanina BiH, kojem je zaplijenjena imovina nastala krivičnim djelom, vrijedna čak 25 milijuna eura, u poreskim malverzacijama sudjelovalo je više od 50 okrivljenih i 50 firmi.

Ukupna šteta procjenjuje se na više od sto milijuna eura, a nastala je prilikom uvoza više od 100.000 tona bakra u Njemačku preko fiktivnih firmi koje su služile da se lažnim fakturama njemačka država ošteti na ime neuplaćenog poreza, pišu Nezavisne novine.

Državljanina BiH Okružni sud u Berlinu osudio je zbog neuplaćenih 68,2 milijuna eura poreza od 2010. do 2014. godine, a identificirano je 31 kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret.

Iako se radi o djelima od prije nekoliko godina, njemačka televizija n-TV, koja je objavila priču, ističe da je sud tek sada obavijestio javnost o ovom slučaju, koji je do sada bio tajan Zbog zakona o tajnosti u poreznim prijavama.

Kako je rekao Martin Steltner, glasnogovornik Državnog tužiteljstva, istraga je trajala više godina, a obuhvataća je prikrivene istražitelje, porezne stručnjake, prisluškivanje telefona i druge operativne radnje.

Nije ovo prvi put da se bh. državljani nađu u centru višemilijunskog kriminala u Njemačkoj.

Podsjetimo, prošlog mjeseca na berlinskom okružnom sudu počeo je proces protiv šefova dvije građevinske firme, koji su optuženi za milijunske utaje poreza i prevare socijalnih fondova, a među optuženima je i bh. državljanin Zoran Z. (65), koji je jedan od trojice izvršnih direktora tih kompanija.

Tužiteljstvo smatra da su prevare izvedene od 2006. do oktobra 2009. godine u jednoj građevinskoj firmi, a od 2010. dolistopada 2013. godine u drugoj firmi u Vedingu.

U optužnici se, između ostalog, spominje da nisu uplaćivali sredstva u Fond za mirovinsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti i nezgoda te Fond socijalne sigurnosti građevinske industrije u Berlinu.

Podsjetimo, jedan bh. državljanin je na udaru njemačke policije bio i zimus. U siječnju je oko 1.100 policajaca, uključujući i specijalce te njemačke carinike, sudjelovalo u Njemačkoj u razbijanju bande, čiji je jedan član iz BiH, a koju terete za ilegalne poslove sa građevinskim firmama.

Kopirati
Drag cursor here to close