Udruga Ekotim

Zatražili pomoć Europske unije zbog zagađenja zraka na zapadnom Balkanu

Gospodarstvo / Flash | 27. 06. 2017. u 09:54 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Europskog parlamenta, predstavnici Europske komisije, nevladine organizacije i predstavnici građana su u ponedjejljak na konferenciji organiziranoj u Europskom parlamentu, izrazili zabrinutost zbog zagađenja zraka na zapadnom Balkanu i pozvali na hitne akcije i provođenje mjera za smanjenje zagađenja.

Po rezultatima mjerenja koja su predstavljena na konferenciji, granične vrijednosti zagađenja PM česticama u neposrednoj blizini termoelektrane "Tuzla" je u razdoblju od 41 dana bilo prekoračeno 25 puta. U istom razdoblju odgovorne institucije nisu niti jednom reagirale i poduzele bilo kakve mjere kojima bi zaštitile stanovništvo od izloženosti zagađenju.

Mjerenja je, u razdoblju od listopada 2016. do svibnja 2017., provela organizacija CEE Bankwatch, u suradnji s partnerima u lokalnim zajednicama u kojim su locirane termoelektrane u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Na navedenom događaju su razmatrane mogućnosti uspostavljanja zajedničkih strateških pravaca za suočavanje s tim problemom na regionalnoj razini, kao i pomoći zemljama zapadnog Balkana da usklade standarde za kvalitetu zraka s europskim.

Europska komisija prepoznala je ovu situaciju kao vrlo uznemirujuću, a šef odjela za čist zrak pri Generalnom direktoratu za okoliš Francois Wakenhut rekao je da su koncentracije PM10 na zapadnom Balkanu u gornjem opsegu koncentracija ikad primjećenih u EU.

Dodao je da zagađenje prašinom ima poseban izazov zbog široke upotrebe lignita, mrkog uglja i biomase za grijanje ili proizvodnju električne energije, pa bi smanjivanje upotrebe uglja i njegova zamjena čistijim gorivom bio prvi korak ka čistijem zraku, priopćeno je iz Udruge ''Ekotim''.

Kopirati
Drag cursor here to close