Sci-Fi

Pomorsko društvo BiH zagovara izgradnju luke u Neumu

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2012. u 11:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomorsko društvo BiH intenzivno zagovara izgradnju luke Neum, što smatra strateškim interesom države.

Sav prekomorski i prekooceanski uvoz i izvoz Bosna i Hercegovina bi mogla ostvarivati preko luke Neum, što će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti neophodno, jer će BiH imati ograničeno korištenje luke Ploče, smatraju stručnjaci.

Predsjednik Pomorskog društva BiH Bakir Tanović kazao je za agenciju Anadolija da svi nivoi vlasti ideju o gradnji luke Neum moraju shvatiti krajnje ozbiljno.

''Mi smo napravili predfizibiliti studiju za izgradnju luke u Neumu. Prema našem prijedlogu, izgradnja luke trajala bi najviše godinu i po dana. Dalje, na željezničku prugu koja je u sklopu jadransko-jonske magistrale, od Čapljine do Hutova blata, na dužini 10 km, trebalo bi povezati Neum s Hutovim blatom'', rekao je Tanović.

Podsjetio je da je posljednja rasprava o luci Neum održana prije tri mjeseca.

Plan Pomorskog društva je prihvaćen i uvršten u prostorni plan Federacije BiH kao posebno područje luke u malostonskom zaljevu dužine 10,5 km.

Tanović je uvjeren kako luka Neum ima sve predispozicije da postane najrazvijenija luka na Jadranu - po dubini mora, koja iznosi u prosjeku 23 metra, što je jedna od najvećih dubina na Jadranu, i po prilazu s obzirom na to da bi se nalazila u zaljevu i ne bi bilo prijetnji od velikih valova.

Ističući kako u projekt treba krenuti što prije, Tanović je naglasio da je najprije potrebno odrediti granicu s Hrvatskom, teritorijalne vode, izlazak na otvoreno more i izgraditi koridor kroz Neum.

Pomorsko društvo je predložilo da se jedan krak autoputa odvoji od Počitelja direktno prema Neumu.

"Ako Koridor 5c ne završi u Neumu i ako u tom gradu ne bude izgrađena luka, naša paneuropska trasa neće se materijalno isplatiti, niti će ostvariti svoj osnovni cilj, povezivanje Jadranskog mora s Baltikom“, kazao je Tanović i dodao da su se desile velike promjene u transportnom prometu.

"Prema raznim studijama, poput one koju je pravila britanska firma 'Scott Wilson', koja je izradila razvojni plan Koridora 5c, predviđa se da će u budućnosti većina transporta ići vodenim putem. Ono što je još ustanovljeno prema toj studiji je da su luke u cijelom Jadranu veoma malo iskorištene. Trenutno vlada veliki interes da se sve luke od Soluna do Trsta poboljšaju i omogući veći transport kroz njih“, kazao je Tanović.

Luka Neum bila bi povezana sa transportom na Dunavu, što bi otvorilo velike transportne i financijske mogućnosti.

"Ukoliko Bosna i Hercegovina bude imala svoju luku, moći će da izvozi robu u sve dijelove svijeta“, istaknuo je Tanović.

Podsjetio je kako je 1997. godine tadašnji ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković poslao pismo ministru prometa i komunikacija Turske Bin Aliju Jildirimu s prijedlogom da se turski kapital uključi u projekt luke Neum.

''Ja sam išao u Ankaru u pratnji Husejina Kansua, koji je bio poslanik u parlamentu tada. Bili smo na sastanku s ministrom Jildirimom, koji mi je rekao da zbog tadašnje političke situacije u Turskoj, koja nije bila riješena u smislu kako je to danas slučaj, nema mogućnosti da izgradnja luke Neum uđe u plan investiranja Turske'', rekao je Tanović.

Ministar Jildirim ga je uputio na zamjenika direktora agencije TIKA Musu Kulaklikaju, s kojim se i sastao nekoliko puta, ali bez konkretnih rezultata.

"Želim reći da sada postoji otvoren put da Federacija ili iz vlastitih sredstava angažira i pronađe način da izgradi ovu luku i prugu, ili koncesijama. U svakom slučaju, treba se odlučiti na to, jer postoji mnogo mogućnosti“, naglasio je Tanović.

Spominjući luku koja se gradi u Šibeniku, čija će izgradnja koštati 250 milijuna eura, Tanović je kazao kako prema procjeni Pomorskog društva izgradnja luke i pruge u Neumu ne bi iznosila više od 200 milijuna eura.

"Spomenut ću izvjesne talgo vlakove koji su otkupljeni od Španjolske, i to za iznos od 65 milijuna eura. To su vlakovi koji su prilagođeni za budući razvoj željezničkog prometa. Dva Končarova vlaka koštala su 20 milijuna eura. Dakle, samo vlakovi su koštali 85 milijuna eura. Investicija od 200 milijuna eura, o kojoj mi govorimo, omogućila bi da se upotrebljavaju i ti vlakovi u koja su uložena sredstva“, zaključio je Tanović.

Da li će i kada početi provedba plana o izgradnji luke u Neumu još je nejasno.

U međuvremenu se oglasio načelnik općine Neum Živko Matuško, koji je poručio da stanovnici i lokalna vlast Neuma neće dopustiti gradnju luke, tvrdeći da bi ona uništila turističku orijentaciju Neuma i ugrozila biljni i životinjski svijet u malostonskom zaljevu.

Kopirati
Drag cursor here to close