investicije

Novac za novu pedijatriju u Mostaru do kraja godine

Gospodarstvo / Flash | 13. 11. 2016. u 07:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja nove Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar trebala je početi prije gotovo tri godine.I dok je menadžment bolnice pripremio svu dokumentaciju, a Skupština HNŽ-a odobrila zaduženje za ovaj projekt, sve je stalo u Saudijskom fondu koji kreditira cijelu priču. I tako već tri godine.

Sastanak s Bevandom

Ipak, na nedavnom sastanku koji je imao državni ministar financija Vjekoslav Bevanda s izaslanstvom Saudijske Arabije razgovaralo se i o ovoj temi, a gosti s istoka dali su jamstva kako će ovo pitanje uskoro biti riješeno. To je otkrio i prof. dr. sc. Ante Kvesić, ravnatelj SKB-a Mostar, tijekom gostovanja na Našoj TV.

"Mene je ministar Bevanda izvijestio o tom sastanku. Njegovi sugovornici rekli su kako je u tijeku imenovanje novog Upravnog odbora Saudijskog fonda te kako će nakon završetka te procedure prva odluka biti donesena o odobrenju sredstava koja su nam obećana", potvrdio je Kvesić. S obzirom na to da se očekuje kako će Saudijski fond svoj dio posla obaviti u idućih nekoliko tjedana, Kvesić je izrazio nadu da će cijeli proces biti nastavljen do kraja godine.

"Čim dobijemo odluku da su sredstva konačno odobrena, objavit ćemo natječaj za izvođača radova. Taj natječaj je spreman još od 2014. godine. Izgradnja nove zgrade Klinike za dječje bolesti prioritet nam je jer trenutačne prostorije ne pružaju mogućnosti za normalan rad", dodao je Kvesić.

Pozitivna iskustva

Treba napomenuti kako su isti financijeri osigurali sredstva za novu zgradu onkologije SKB-a Mostar. Ukupna sredstva novog kreditnog paketa iznose 30 milijuna maraka. SKB Mostar bi trebao dobiti 20 milijuna KM, što je cijena izgradnje i opremanja Klinike za dječje bolesti.

Preostalih 10 milijuna maraka dobio bi Županijska bolnica 'dr. Safet Mujić'. Kredit je na 25 godina, s pet godina počeka i zanemarivom kamatom. Treba napomenuti kako je u ranijim aranžmanima najviše novca dobio SKB Mostar jer je imao spremne projekte.

Ostale zdravstvene institucije u BiH nisu bile toliko ažurne u toj priči, odnosno, nisu imale projekte koji su mogli konkurirati za ta sredstva. Izgradnja Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar bila bi i zadnji veći projekt ove zdravstvene institucije. Projekt izgradnje regionalnog medicinskog centra na taj način bi bio završen, a u budućnosti bi prioritet bili kvalitetni kadrovi koji će medicinske usluge i njihovu kvalitetu podići na još višu razinu, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close