Bljesak je vozio Peugeot 2008

Lijepi gradski dečko

U zagušenim gradovima svaki centimetar je bitan, a popularnost urbanih crossovera lako je objasniti formulom – dovoljno je dug, ako je dovoljno visok! Još ako je atraktivno dizajniran, sreći kraja nema!
AutoMoto / Testovi | 01. 02. 2024. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peugeot je "ubo" svojim urbanim crossoverima. I to je činjenica. I na našim ulicama lako je susresti Peugeot 2008, kao i nešto veći 3008 skupa s dužom varzijom 5008. Lijepi, praktični, dovoljno atraktivni svim spolovima. Unisex, takoreći. I dovoljni za svaki urbani prohtjev bilo pojedinca, bilo čitave obitelji.

Jasno je kako je većina njih kod nas iz druge ruke, ali i to je signal kako tih Peugeota ima jako puno u čitavoj Europi. Ako malo bolje pogledate, ima ih na našim ulicama i koji su kupljeni posve novi. Što je signal kako je u današnja luda vremena Peugeot uspio pogoditi privlačan omjer uloženo/dobiveno za one koji vole miris novog auta i nula kilometara na satu.

Naizgled mali, a tako veliki

Peugeot 2008 je dotegnut i obnovljen. Razumljivo, jer je tu negdje na sredini životnog vijeka i treba ga učiniti atraktivnijim i potpunijim, da bi odličan odabir kupaca i dalje bio na visini. Od sad, recimo odmah, su sve boje dostupne za ovaj automobil, čak i u prvom paketu opreme – metalik! To je jako važan detalj, jer će atraktivnost Peugeota 2008 na ulici biti time osigurana. Dizajn je i dalje vrlo dinamičan, sasvim pristojno odmaknut od dizajna temeljnog Peugeota 208 da ih je skoro nemoguće dovesti u izravnu vezu.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8

Nešto je manji od 3008, ali i dalje dovoljno drukčiji da je pitanje odabira između ta dva automobila svedeno tek na pitanje afiniteta i onih 14 centimetara razlike u dužini. Nekome je 2008 ljepši i dinamičniji, nekome je 3008 za klasu iznad.

Peugeot 2008 ima sasvim dovoljnih 4 metra i trideset centimetara i time je, zapravo, makar se vodi kao automobil B segmenta, ušao odavno u kompaktnu ligu. U gradu je to gotovo idealna dužina, pogodna za svaku vrstu parkinga, a povišeno sjedenje i, još bitnije, povišena podnica, pomoći će vam i u parkiranju na zelene površine, u sivu zonu između Mo Parkinga i policije.

Šalu na stranu, makar je to surova zbilja mostarska, ali Peugeot 2008 spada u onu skupinu vozila koja ispunjava sve zahtjeve modernog čovjeka – u gradu dovoljno kompaktan, na putu dovoljno velik, a još uvijek troškovima održavanja u granicama razumnog.

Porasli su očnjaci

Plus taj dizajn, koji u najnoviojoj inkarnaciji ide stopama ostatka Peugeot game, s novim znakom sprijeda i "tri svjetleća očnjaka" ili tri jasna traga kandži na krajevima s prednje strane. Visoki, nabildani bokovi i stražnji kraj sa uskom trakom svjetala i visokom stražnjicom nekoga će natjerati da kaže kako je ovo klasičan primjer seksi dizajna.

Unutra već poznata Peugeot klasika, a opet i dalje izrazito moderno i prepoznatljivo drugačije. Naravno, i dalje će vas, pogotovo ako niste stalna Peugeotova mušterija, zbunjivati položaj za malenim volanom, ali ćete mehaničkim putem već nekako pronaći ono što tražite.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8
Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8
Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8
Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8
Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8
Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8

Osjećaj kućne atmosfere proteže se čitavim interijerom, fina tkanina, solidna plastika, nešto imitacije plemenitih sportskih materijala i imitacija klavirskog laka da obraduje prašinu – kao i pristojna opsluživost preko središnjeg ekrana i ispod njega poslaganih mehaničkih tipki.

Kažemo pristojna, jer ima i lakših varijanti na tržištu, ali ni na Peugeotove „fore“ nije se teško naviknuti. Uglavnom, instrumentna ploča sa prednjim panelom pokazuje od svega najjasniju vezu s manjim bratom 208 i donekle odvaja 2008 od 3008-ice. No, prostranost je i dalje važan adut ovog auta, pa nećete nikad doći u iskušenje da se nekome pravdate kako vozite mali auto.

Udobnost – solidna, ležanje na cesti – sigurno i dovoljno mekano, a ako hožete malo stisnuti gas, opcija izbora tri moda, sa sportskim kao krunom, ukrutit će automobil sasvim dovoljno da primijetite razliku u vožnji. Ne toliko koliko očekujete od marke koja se toliko puta uspješno okušala u sportu, ali i sasvim dovoljno da shvatite kako sportski mod nije baš samo marketinška podvala.  Čak i sa 1,2 benzinskim motorom ispod haube!

Benzin kao razumna zamjena za dizelaša

Oh, da! Akcija "ćao i doviđenja, dragi dizeli" stidljivo se nazire i u Peugeotu 2008, kojeg je i dalje moguće kupiti u HDi izdanju od 130 KS, ali marketinški se više po Europi gura elektrificirana verzija, a i kod nas, evo, na testu opet model sa već ranije poznatim benzincem.

Taj motor vozili smo nedavno u 408-ici i tu se pokazao kao solidna motorizacija, čak i u sprezi s automatikom, ali samo za one manje zahtijevne vozače. Po pitanju 2008-ice već je malo drugačija priča. Manji auto, a 2008 težak je tonu i dvjesto, više se ljubi s ovim motorom i može se reći kako je benzinski turbo motor opcija o kojoj vrijedi itakako razmisliti. U ovom trenutku kupite li nov 2008 dobit ćete i bon za zimske gume i pet godina garancije.

A odaberete li 1,2 PureTech dobit ćete ili 100 KS ili  jednako konjskih snaga kao da kupite dizelaša. Tih 130 KS u snažnijem benzincu sa automatskim 8-stupanjskim mjenjačem, kakav je bio na testu, sasvim je dovoljno za sve ono što vas na cestama Bosne i Hercegovine može snaći, imate dovoljno snage i okretnog momenta za sve potrebe u okviru zakonski dozvoljene vožnje, a potrošnja je pritom, ne zaboravite da govorimo o benzincu, razmjerno skromna – na magistrali konstantno drži potrošnju na oko 5 litara, po gradu oko 8, a kombinirana potrošnja ovisit će o vašim dnevnim rutinama.

Mirna Bosna!

Malo privikavanja na ponašanje automatskog mjenjača bit će potrebno vama koji volite pretjecati, ali nemamo većeg prigovora na spregu motor – mjenjač. Ubrzanje od 0 do 100 je, pogotovo ako uključite sportski mod, ispod 10 sekundi, a maksimalna brzina je koji kilometar ispod 200 km/h. Sasvim dovoljno za automobil koji nominalno spada u gradske kauboje.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8
Foto: Bljesak.info / Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT8

Time smo riješili i većinu eventualnih zamjerki na uglađenost vožnje, jer ne smijete zaboraviti kako primarno Peugeot 2008 nije ni sportska ni putna limuzina, ali neće razočarati ako od njega povremeno zatražite da odglumi i tu ulogu. Pritom prtljažnik od 434 litra bit će dovoljan za većinu potreba, osim što baš kabaste stvari zahtijevaju pomoć obaranja stražnje klupe.

A cijena? Novi 2008 možete u posve pristojnoj opremi i sa slabijim benzincem konfigurirati daleko ispod 40.000 KM. Ovakav kao na testu stajat će vas od nekih 47.000, pa do nešto preko 50.000 KM, ako se malo zaigrate s opremom. Dizel nije puno skuplji i kreće od 50.500 KM.

Čak i ako vam se učini puno, znajte da je to još uvijek nekih desetak tisuća iznad trenutnih cijena polovnih dizelskih 3008 kakvi se nude na našem tržištu, a niti prvi polovni 2008 ove generacije, koji su se počeli pojavljivati ovih dana, nisu baš cijenom toliko ispod da ne biste uzeli u obzir opciju novog. A novo je novo. I definitivno vrijedi razmisliti.

Kopirati
Drag cursor here to close