Bljesak je vozio Peugeot 408

Klonovi napadaju!

Peugeot 408 hrabar je dizajnerski iskorak– na bazi kompaktnog automobila dobivate podignutu petovratnu fastback limuzinu, koja je dovoljno atraktivna da bude primamljivija od gradskog SUV-a.
AutoMoto / Testovi | 11. 01. 2024. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ih naoko svi žele – SUV modeli su pomalo i dodijali. Za one koji hoće drukčiji pristup, a opet voziti atraktivan automobil, Peugeot je zato pripremio model 408. On je svojevrsna kompilacija svega što vlasnik automobila hoće imati na parkingu. Da izgleda moćno i ugledno, i sportski i limuzinski, da je dignut, a da opet ne izgleda kao ormar.

I zbilja, u doba klonova, evo jednog koji sve to pokriva! Ima dovoljno visine odozdo da bude ravan SUV-ima, ali je u isto vrijeme zašiljen kao pravi kupe i dug kao prava limuzina, s tim da mu stražnji kraj sportski pada na takav način da mu mnogi strani novinari prišivaju nadimak "Baby Urus".

Lamborghini za naš sokak

Pritom su dizajnerske usporedbe s Lamborghinijevim SUV-om posve legitimne, jer neki slični potezi "olovke" daju Peugeotu, pogotovo kad automobil obuče u crvenu boju i GT opremu, potpuno za pravo da svoj automobil predstavlja kao izdvojeno mišljenje u današnjem automobilskom svijetu.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8

Kad ga pogledate, još ovako nasađenog na 19'' felge, Peugeot 408 djeluje poput ljute ose, one vrste za malo podignutom stražnjicom, koja samo čeka da ujede! No, motor pod haubom ne odgovara u potpunosti dizajnu, odnosno ton i slika se ne poklapaju u potpunosti.

Doduše, već smo vozili sestrinski model Citroen C5X, ali je Peugeotova izvedba dizajnerski agresivnija i kompaktnija, donekle i dinamičnija od Citroenovog modela koji je usmjeren više na udobnost. Pogotovo kada na testu imate, opet podvlačimo, crveni automobil u GT opremi.

Iako na prvu loptu motor u Peugeotu ne obećava odlučan spoj sa agresivnom, ne zaboravimo pritom reći i prostranom karoserijom, jer 1,2 litarski PureTech benzinac sa 130 KS svakako nije idealan motor za onaj pridjev sportski, malo tko je prilikom testa skužio na prvu da motor pod haubom nije neki sa manje od 200 KS. Vjerojatno zato jer GT oprema odlično zasljepljuje svakoga tko uđe u auto.

Grand Tourismo za niskotlakaše

No, na stranu odmahivanje rukom na pomisao o malom trocilindarskom benzincu u velikom automobilu, još sa automatskim 8-stupanjskim mjenjačem, jer ovdje ćemo se zakleti kako upravo taj motor, zaboravimo sada izgled automobila, potpuno opravdava kupnju u našim uvjetima. U uvjetima gdje bi svi da im automobil izgleda cool i agresivno, ali da, ako mogu, prođu što jeftinije i općenito nemaju velike troškove vožnje i održavanja automobila.

Upravo na to Peugeot i računa, i to ne samo što se našeg tržišta tiče, benzinac sa 130 KS uz pomoć turbo punjača daje sasvim solidan okretni moment od 230 Nm i pritom uopće nije veliki potrošač – kad se naviknete na režime rada automatskog mjenjača i uskladite nogu gasa s onim što automobil može, još uvijek na raspolaganju imate dovoljno snage, dovoljno ubrzanja (nešto preko 11 sekundi do „stotke“) i dovoljno komfora u vožnji.

Tu ništa nije spor(n)o.

Sa dvije osobe u automobilu i punim rezervoarom, kako se automobili već testiraju, nismo imali prevelikih zamjerki na usponima i serpentinama, ali prilikom pretjecanja i pokušaja munjevitih reakcija ipak očekujte zadršku u reakciji automobila, barem dok se motor ne probudi. To znači da Peugeot 408 u ovoj konfiguraciji ipak traži prosječnog, umjerenog vozača, a takvih je ipak najviše. Oni koji vole jesti cestu i igrati se sa zakonima, neka potraže jači motor.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8

Da zaključimo, tih par sekundi traže navikavanje i ovako motoriziran model 408 će smirenim vozačima automobil biti u potpunosti dovoljan. Zašto to kažemo – pa u Bosni i Hercegovini će vam rijetko trebati više od ovoga, pogotovo ako niste skloni pošto-poto pretjecati sve što vozi na cesti od Mostara do Konjica. Većina prometa u ovoj zemlji obavlja se ispod 60 ili 80 km/h, ako slušate zakon, a na autocesti ne preko 130 km/h. Peugeot 408 s lakoćom obavlja sve navedene uobičajene zadatke, makar je težak tonu i 400 kilograma. Upalit ćete auto u Mostaru i stići do sarajeva u zadanom roku bez da ste se imalo izgužvali ili umorili. I to je to.

Benzinac koji ima smisla za štednju

Auto je u gradu, rekli smo, iznenađujuće štedljiv, s obzirom na težinu i pogonsku konfiguraciju, i nekad nas nervira spoznaja kako su proizvođači automobila odavno znali kako i benzinci mogu biti štedljivi, no u vrijeme dok su turbo dizelaši bili u modi, kao da ih to nije previše zanimalo i da učine.

Tek s početkom takozvanog procesa downsizeinga, jasno je postalo kako i benzinci, pogotovo oni s cilindrom manje, mogu doći na 5 – 7 litara potrošnje u prosjeku na 100 prijeđenih kilometara. Po gradu, naravno, potrošnja ide na 8 do 8,5 litara, ali i dalje možemo reći kako je to daleko od nekadašnjih benzinaca kojima je grad bio rak rana.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8

Naravno, uvijek će se naći netko da vam kaže kako ovakvi maleni motori najviše troše na autocesti, a zapravo je istina da svi motori najviše troše na autocesti  - i što je brzina veća, potrošnja je veća. Nakon 130 km/h, u nekakvom režimu vlastite žurbe, sa svim motorima, pa i sa 1,2 PureTech benzincem, očekivati je rapidni porast potrošnje.

No, ostaje činjenica kako ćete i tada putovati udobno i tiho, jer je Peugeot 408, iako zapravo rastegnut unutar segmenta u kojem je i manji 308, putno orijentirana limuzina. Ne u smislu kraljeva premium segmenta, ali sasvim dovoljan automobil za posjetiti regionalne centre ili turističke destinacije bez da vas zaboli glava, guzica ili lisnica.

Kućna GT atmosfera

Kad govorimo o udobnosti vožnje, manje usmjerenje na udobnost od Citroena C5X ovdje je rezultiralo time da Peugeot nudi nešto bolju dinamiku vožnje, a ukupan dojam udobnosti pritom nije izgubljen, jer rekli smo kod testa Citroenovog brata, mekoća ponekad ne znači i udobnost na duge staze.

Sjedala su razmjerno raskošna i dovoljno udobna, a uvijek nam se sviđao kroj i materijal na GT verzijama. Kako motor od 130 konja definitivno ne dodiruje niti jednu graničnu mogućnost „šasije“, tako je vožnja u Peugeotu 408 veoma tiha i prijatna.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8

Prepoznatljiv Peugeotov domaćinski interijer ugodno složenih materijala u modelu 408 dobio je nešto agresivniji dizajn, što se uklapa u sportski vanjski dizajn, a sve je malo spušteno u odnosu na klasični SUV raspored, pa je čak i ugodnije na duže staze.  

Naravno, i dalje ima tu i tamo malo tvrđe plastike u slabije vidljivim zonama, a i ovdje vas dočekuje poznati maleni volan s instrumentima koje morate nekako „našicati“ preko istog tog volana, tako da će vam sigurno trebati koji dan za pronalaženje prave visine sjedala i upravljača.

Iako je ovakav pristup dizajniranju unutrašnjosti od početka kod Peugeota pravdan ergonomijom, i dalje se ne možemo oteti dojmu kako drugi proizvođači to i dalje rade elegantnije. No, bili bi mučka đubrad kada bi vam rekli da Peugeotov pristup ne valja, samo je drugačiji. I kako jednom kad se naviknete na Peugeot, teško se odvikavate, čak i kad vam nedostaje potpuna elektrifikacija sjedala.

Cijena dizajnerska, ali ima i ona pristupačna

Pritom moramo reći kako je Peugeotov troodimenzionalni prikaz instrumenata sasvim cool opcija i kako je općenito u automobilu osjećaj fin. Brzo se naviknete i na infotainment i postane vam jasno kako u ovom Peugeotu zapravo imate sve što vam treba od opreme, a da prostora ima sasvim dovoljno za četiri odrasle osobe i njihovu prtljagu.

Slično vrijedi i za troje djece nazad, a ne zaboravite kako peta vrata kriju  536 litara prtljažnika, koji se doduše smanjuje po visini kako prilazite njegovom kraju, ali je sasvim dovoljan za većinu obiteljskih potreba.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8

Cijena Peugeota 408 u top paketu opreme i ovim motorom je nekih 66.000 maraka, s tim da u posve nelošoj konfiguraciji Allure, bez ovih sportskih GT dodataka, stoji čak 10.000 KM manje! Vrijedi razmisliti, pogotovo ako u obzir uzmete i veličinu i nastup modela.

Zapravo, ako se želite u ovom trenutku izdvojiti iz sve sivlje i nepreglednije mase SUV automobila, a i dalje imati auto s njihovim karakteristikama, Peugeot 408 zanimljiva je alternativa. Sa udaljenošću od tla od skoro 19 centimetara, dužinom od skoro četiri metra i 70 centimetara prava je zgoda za nekoga tko želi puno od automobila za danas relativno pristojne novce.

Čak i s motorom sa 130 KS, koji jest ulazni, ali je, rekli smo, posve dovoljan ako nemate prevelike pilotske apetite. Ako imate, vama će odgovarati definicija kako je u pitanju janje u vučjoj koži.

Kopirati
Drag cursor here to close