Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh

Ljubimac europske publike, peti put!

Peta generacija modela Kia Sportage nudi se i kao benzinac i kao dizel i kao hibrid. I s ručnim i s automatskim mjenjačem. Doslovno, za svakoga ponešto. I još puno više od toga. Nije ovaj auto bez razloga jedan od bestselera u Europi.
AutoMoto / Testovi | 24. 05. 2022. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo automobilsko doba već je nastupilo. U danima u kojima se miješaju pandemije i krize, u kojima nas plaše tko zna kojim po redu krajem svijeta kakvog poznajemo, sve više odumiru klasični automobilski oblici. Sve je manje kabrioleta, limuzina, karavana. I električnom i klasičnom svijetu već godinama najprihvatljiviji oblik vozila je takozvani crossover, počesto svrstan u opću kategoriju zvanu SUV. Kupci grizu kao ludi i više se i ne gledaju automobili koji nisu nabubreni u širinu i visinu, koji nisu blago podignuti od poda, oni u kojima se ne sjedi visoko i ima moćan položaj za volanom.

Zlobnici bi rekli kako, na kraju svega, makar su u početku obećavali biti urbani terenci, crossoveri izgledaju danas tek kao steroidima napumpani kompakti otprije dvadeset godina. I zbilja, kada ih pogledate izdaleka, nemajući priliku usporediti njihovu veličinu s okolinom, današnji najpopularniji automobili zbilja se doimaju tako. Samo su u svemu narasli za broj, dva ili čak tri broja. No, tako je kako je. Trendovi su čudo.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh

Također, da vam je netko pokazao lice novog modela Kia Sportage (ovo je već peta generacija!), recimo, prije nekih petnaestak godina, siguran sam da biste rekli kako je automobil, u najmanju ruku, nelijep. Vjerojatno bi vas odmah podsjetio na onodobne dizajnerske katastrofe, također korejskog, Ssangyonga, koji je postao poznat po bizarnim dizajnerskim rješenjima. Vidjevši novi Sportage u onom vremenu, sto posto sam siguran, samo biste odmahnuli rukom i rekli – ne, hvala, ne bih ga vozio ni da mi ga poklone!

No, vremena se mijenjaju, trendovi su, rekoh čudo. Oko se naviknulo na svašta u međuvremenu – i ono što bi prije petnaestak godina, po tadašnjim trendovima i aršinima ukusa, vjerojatno nazvali nakaradnim, danas je cool. Novi Kia Sportage sprijeda je zbilja tako dizajniran. No, danas nećete pobjeći od njega glavom bez obzira. Posve vam je jasno kako je Kia uspjela uhvatiti trendove i prilagoditi dizajn novog Sportagea onome što već par godina vidimo da označava novo, električno doba. Linije su smejle, oštro rezane, prednja LED svjetla gotovo da se odmah ne mogu nazrijeti u odnosu na okolinu, a u ogromnu masku ukomponirano je svašta.

Sportage je dizajniran kao da je najnoviji električni automobil, njegove odvažno odsječene linije slabo upućenima odmah će dati do znanja da se iza ili ispred njih kreće moderan automobil, možda čak i posve električni. Bokovi su povišeni, tako da nema više laganog isturanja lakta kroz prozor, putnici natrag gotovo da imaju osjećaj kako im je straga netko oteo pola vidika, ali to je tako danas. Moderan kroj auta nameće nove fore.

A zapravo, vozite li Sportage kakav smo mi vozili, u pitanju će biti apsolutna mimikrija – ispod haube je posve običan benzinac, doduše sa malo manje običnih 150 konja, a pod rukom posve uobičajeni šestbrzinski ručni mjenjač. I da vam kažemo nešto, ne vidimo ništa loše u tome. Čak što više. Naši ljudi još uvijek vole klasično i lijepo je znati da to mogu i dobiti, a da pritom ništa ne nedostaje ili, božesačuvaj, ne prati trendove u ekologiji, ekonomiji i modi.

Možda će vas pritom zbuniti činjenica da model o kojem vam pričamo ima oznaku Kia Sportage s 1.6 T-GDi, ali ne dajte se smesti – GDi je kod Kije odavno oznaka za benzinca! Dizelaši se kriju iza oznake CRDi, a ako imaju i benzinci i dizelaši oznaku MHEV, onda im je u pomoć stigao i električni motor, pa imate takozvani „blagi hibrid“, koji vas diše iznad prosječnosti Bosne i Hercegovine.

Općenito uzevši, uz sve hibride i elektromotorom pogonjene Kije koje nam pristižu, uključujući i nove varijante za sam Sportage, moramo odati priznanje Kiji jer je za svaki profil kupca osigurala njegov tip motora i pogona – hoćeš klasičan benzinac? Imamo! Hoćeš klasičan dizelaš? Imamo! Hoćeš li sve to, ali kao hibrid? Imamo! Hoćeš s ručnim mjenjačem? Imamo i njega! Hoćeš automatiku? Evo ti je! Za razliku od drugih proizvođača koji znaju napraviti nevjerojatnu grešku u ovim turbulentnim vremenima, pa izbace iz ponude najlogičniji motor koji savršeno pristaje nekom automobilu i time okrenu kupce od tog modela, Kia svoj bestseler ne prepušta slučaju!

Sportage zovem bestselerom, jer je automobil konstantno tražen u Europi, ali i u svijetu. Za Stari kontinent model je čak žešće prilagođen europskim potrebama, pa je čak nešto kraći nego drugdje u svijetu, ali je i dalje prostran i zadovoljava sve potrebe. Zato vraća dinamikom vožnje i čvrstinom.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh

Voziti Sportage ovog tipa je zanimljivo iskustvo – vanjski dojam je totalno moderan, a osjećaj u vožnji je, također, usprkos već spomenutom klasičnom rasporedu pogona i mjenjača, i dalje moderan. Benzinac je odlično prigušen, tako da ponekad imate dojam da pod haubom može biti bilo što, čak i elektromotor. Da nema ručnog mjenjača još biste se i zeznuli u procjeni, pogotovo ako vam je uključen radio. Mjenjač je precizan, lagan za rukovanje, brzine se šaltaju bez otpora – i veoma dobro je spregnut s mjenjačem, tako da oprašta i zaboravnima.

Kompletna izvedba Sportagea je druga riječ za solidnost. Materijali su vrlo dobri. Nema, doduše, barem ne u ovoj opremi LX Fresh, pretjerivanja s plemenitošću, ali sve je čvrsto, pritegnuto i imate dojam kao da njemačka škola ovdje odavno stanuje. Opći trend digitalizacije interijera vidi se i u novom Sportageu – sve ispred vas je ekran, razlomljen na dva dijela, a čak i treći dio, traku na kojoj su komande ventilacije, možemo donekle smatrati ekranom. Kao i kod malo starijeg brata, Hyundai Tucsona, pogotovo onima koji do sada nisu imali priliku posjedovati neki automobil ovog koncerna, trebat će malo privikavanja na sve opcije i komande. No, čak i bez uputstava za upotrebu brzo ćete skužiti gdje, što i kako. Uostalom, danas je sve to, u pet deka, kod bilo kojeg proizvođača.

Kompletan sigurnosni paket, čvrsta gradnja, bogat paket ponude električnih pomagača, to vas očekuje i kod novog Sportagea. Model kakav smo vozili još uvijek je gotovo pa s početka cjenika, s trenutačnim popustom cijenom oprema LX Fresh ide malo preko 50.000 KM – i u današnje vrijeme kada više nema jeftinih automobila, to možete smatrati fer ponudom. U opremi je sve što vam treba u današnje vrijeme, čak imate i viška. A nećete dobiti ništa što vam ionako nikad neće trebati, a platit ćete masno. Prostora ima napretek, pogotovo ako računate na komfor četiri odrasle osobe, a troje malo manjih moći će se također komforno smjestiti na zadnja sjedala. Prtljažnik je posve ravan i zaprema skoro 600 litara, što je posve dovoljno za svakodnevno trpanje, pa čak i duža putovanja, bez da se laćate dodatnog krovnog prtljažnika.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage 1.6 GDi LX Fresh

Da se vratimo još malo motoru – osim što je tih, benzinac je snažan i nije neki rasipnik. Motor je sazrio na najbolji način i možemo ga nazvati i pouzdanim i trajnim. U svakom režimu vožnje imate dovoljno snage za svaki zadatak na putu. Ako je vjerovati putnom kompjutoru, po gradu neće tražiti previše, naravno Sportage je dovoljno velik i težak da ne možete očekivati da troši poput ptičice, ali u najgorem slučaju, čak i sa automatski uključenom klimom, prosječna potrošnja od točke A do točke B u gradu, u režimu prva – druga, druga – prva, neće uzeti više od 10 litara. Zato se prosjek bitno popravlja uhvatite li zeleni val ili izađete na otvoreniju cestu, pa potrošnja pada na nekih 5 litara. Zapravo, malo je nezgodno objašnjavati potrošnju, jer svatko ima drugačije vozačke navike i lakšu ili težu nogu na gasu, ali kao vlasnik i stalni vozač automobila s nevjerojatno štedljivim dizel motorom, moram reći kako nisam imao dojam da bi mi prelazak na ovaj benzinac u Sportageu imalo zagorčao život potrošnjom.

Dakle, za većinu vozača, a s obzirom da je benzinski motor i snažniji od ponuđenih dizela (Kod Sportagea imaju 115 i 136 „konja“), bilo bi pametno razmotriti kupnju upravo benzinca. Time možete uštedjeti solidan novac, iskoristiti ga za kupnju top opreme, a zapravo ćete u konačnici potrošiti manje novca i razumnije kupovati, osim ako ne prelazite više od 25.000 kilometara godišnje. A to nitko u ovoj zemlji, osim ako automobil nije kupio za stalne poslovne potrebe, neće prijeći. No, i jedne i druge treba i dalje radovati garancija od 7 godina, koja je već dugo vremena zaštitni znak Kia automobila. S razlogom.

Kopirati
Drag cursor here to close