Pitali smo

Zašto radar u Mahali radi, a kazne se ne šalju?

Ako vozite brzinom iznad one koja je dozvoljena na ovoj gradskoj magistrali, radar će vas ulovit, no kazna vam neće stići na adresu.
AutoMoto / Flash | 06. 07. 2021. u 13:23 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radar u mostarskoj Mahali je ispravan, prekršitelji se registriraju, ali se ne procesuiraju, potvrdili su za Bljesak.info iz Policijske uprave Mostar.

U prijevodu, ako vozite brzinom iznad one koja je dozvoljena na ovoj gradskoj magistrali, radar će vas uloviti, no kazna vam neće stići na adresu. 

Vozačima ipak kazne

Ovaj radar u vlasništvu je Grada Mostara i njegovim 'neradom', kako smatraju u PU Mostar, Grad ipak ništa ne gubi, jer postoje mobilni radari koji pokrivaju ovu dionicu puta.

''Da vozači ne bi sada shvatili da ne moraju platiti kaznu, tu dionicu puta pokrivamo mobilnim radarom. Taj radar snima sve četiri trake, oba smjera, snima i pojas, razgovor na mobitel tako da se vozači i dalje moraju pridržavati mjera'', govori za Bljesak.info Ismet Omerika iz PU Mostar.

Foto: Bljesak.info / Radi, ali ipak ne radi...

Ipak, razlika postoji. Raniji radar radio je i lovio prekršaje 24 sata, dok ovaj mobilni to čini na sat-dva pa se prebacuje na drugu lokaciju. Pitanje je koliko su nesavjesni vozači toga svjesni i koliko cijela ova priča utječe na sigurnost ali i punjenje županijskog proračuna.

Nagađanje oko kazni

Na upit od kada je radar u ovoj 'fazi mirovanja' nisu nam znali odgovoriti. Petpostavljaju da se sigurno radi o ''neke tri, četiri godine''. Razlog je nepoštivanje ugovora koji je Grad Mostar sklopio sa Županijom Hercegovačko–neretvanskom, a u kojem, između ostalog, stoji kako se cijene za prekršaj mogu prilagođavati.

''Po meni je to potpuno nezakonito. Ne možemo se mi nagađati o visini kazne. Zakon je jasno propisao komu ide kazna i koliko, to nije bilo u redu'', dodaje Omerika.

Prekršitelji i rizici rastu

Problema s neradom radara u Mahali dotaknuli su se i vijećnici Gradskog vijeća na prošlotjednoj sjednici, te su poručili kako je prekinuti sporazum nužno što skorije oživjeti, jer se prekršitelji ipak povećavaju, kao i rizici.

''Radar svojom pojavom utječe na smirivanje prometa ali nužno je ponovno oživjeti taj sporazum i sankcionirati prekršitelje. Ne slanjem tih kazni ipak se prekršitelji i rizici povećavaju'', rekao je Stjepan Šaravanja, šef Službe za komunalne poslove Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Radi, ali ipak ne radi...

Hoće li i kada sporazum ponovno stupiti na snagu, iz PU Mostar nam nisu mogli reći, dok su vijećnici potvrdili kako će ovo sigurno biti jedna od tema i budućih sjednica.

''Mi nismo dobili detaljan izvještaj o ovom problemu i vjerojatno ćemo na sljedećim sjednicama tražiti da se to pitanje uredi jer je i ono, kao i mnoga druga zbog nepostojanja vijeća, bilo na čekanju'', rekao je za Bljesak.info vijećnik Slaven Bevanda, koji je na čelu vijećničkog odbora za infrastrukturu i promet.

 

Kopirati
Drag cursor here to close