Varjo XR-1

Volvo će buduće automobile razvijati pomoću tzv. proširene stvarnosti

Volvo će javnosti demonstrirati sustav Varjo XR-1 na izložbi proširene stvarnosti Augmented Reality World Expo u Santa Clari u Kaliforniji koji traje upravo ovih dana.
AutoMoto / Flash | 30. 05. 2019. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volvo je zajedno s finskom tehničkom tvrtkom Varjo predstavio prvu svjetsku aplikaciju tzv. proširene stvarnosti namijenjenu razvoju automobila. Riječ je o sustavu Varjo XR-1 koji može uvjeriti vozača i vozilo da su virtualni elementi koji se pred njima pojavljuju stvarni.

Na taj se način u virtualnom svijetu testira ponašanje vozača i vozila kako bi se vozilo najbolje moglo prilagoditi raznim situacijama u stvarnosti i tako omogućiti najveću razinu zaštite svojim putnicima i drugim sudionicima u prometu.

“S ovim pristupom tzv. mješovite stvarnosti, možemo početi procjenjivati tehnologiju dok je još doslovno u fazi ideje”, rekao je Henrik Green šef tehničkog razvoja u Volvu. “Umjesto uobičajenog statičnog načina vrednovanja novih proizvoda i ideja, možemo odmah testirati koncepte na cesti. Ovakav pristup nudi značajne potencijalne uštede troškova utvrđivanjem prioriteta i čišćenjem tzv. uskih grla mnogo ranije u procesu oblikovanja i razvoja.”

XR-1 se također može pohvaliti vrlo preciznom tehnologijom za praćenje oka, što olakšava procjenu načina na koji vozači koriste razne sustava u automobilu, jesu li im oni smetnja, kako prate situaciju u prometu u sl.

“Od samog početka naša je vizija bila stvoriti proizvod koji može neprimjetno spojiti stvarno i virtualno zajedno”, rekao je Niko Eiden, osnivač i izvršni direktor tvrtke Varjo. “Nevjerojatno napredni načini na koje Volvo Cars koristi XR-1 pokazuju da Varjova tehnologija omogućuje stvari koje su prije bile nemoguće. Zajedno s Volvom pokrenuli smo novo razdoblje u profesionalnoj primjeni proširene stvarnosti.”

Volvo će javnosti demonstrirati sustav Varjo XR-1 na izložbi proširene stvarnosti Augmented Reality World Expo u Santa Clari u Kaliforniji koji traje upravo ovih dana.

Kopirati
Drag cursor here to close