Proizvodnja baterija

Volkswagen osnovao novu tvrtku

Nova tvrtka IONWAY opskrbljivat će tvornice baterijskih ćelija Volkswagenove podružnice PowerCo u Europi jeftinim materijalima za proizvodnju baterija, objavili su u zajedničkom priopćenju VW i belgijska tvrtka.
AutoMoto / Flash | 09. 10. 2023. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački automobilski div Volkswagen osnovao je s belgijskom grupom Umicore zajedničku tvrtku koja će u Europi proizvoditi materijale za baterije za električna vozila, prenosi Hina.

Nova tvrtka IONWAY opskrbljivat će tvornice baterijskih ćelija Volkswagenove podružnice PowerCo u Europi jeftinim materijalima za proizvodnju baterija, objavili su u zajedničkom priopćenju VW i belgijska tvrtka.

U VW-u nadaju se da će novi projekt smanjiti troškove električnih vozila.

"U suradnji s našim pouzdanim partnerom Umicoreom osigurat ćemo internu nabavu ključnih materijala za proizvodnju ćelija po razumnim cijenama", rekao je krajem prošlog tjedna izvršni direktor VW-ovog odjela za proizvodnju baterija PowerCo Frank Blome.

Namjeravaju uložiti tri milijarde eura

"Zahvaljujući sigurnom pristupu tvrtka PowerCo isporučivat će grupi Volkswagen cjenovno konkurentne baterijske ćelije kroz razdoblje od više godina ‒ omogućujući njezinim brendovima da kupcima ponude atraktivna, cjenovno pristupačna električna vozila", naglasio je Blome.

Očekuje se da će nova tvrtka sa sjedištem u Bruxellesu u "zreloj" fazi isporučivati materijale za 2,2 milijuna električnih automobila godišnje i podmirivati značajan dio potražnje u budućim VW-ovim tvornicama baterija u Europi, priopćile su kompanije.

VW i Umicore najavili su projekt prije godinu dana, a do kraja desetljeća namjeravaju u zajedničku tvornicu uložiti ukupno tri milijarde eura.

Šest tvornica do 2030.

Dužnost izvršnog direktora IONWAY-a povjerena je bivšem Umicoreovom menadžeru Thomasu Jansseuneu, a dužnost financijskog direktora menadžeru PowerCo-a Achimu Holzeru.

VW planira u Europi izgraditi šest tvornica baterijskih ćelija do 2030. Počeli su s gradnjom prvog pogona u Salzgitteru u Njemačkoj, a drugi namjeravaju izgraditi u Španjolskoj, u blizini Valencije.

Pogoni bi trebali proizvoditi baterije za budući VW-ov električni automobil u najnižoj cjenovnoj kategoriji, koji bi prema planovima kompanije trebao stajati manje od 25.000 eura i krenuti u prodaju 2026. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close