15 feninga

Utvrđena ustavna osnova za povećanje trošarina na gorivo

AutoMoto / Flash | 26. 07. 2016. u 06:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je u Sarajevu usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH tri zakonska prijedloga kojima se predviđa povećanje trošarina za naftu i naftne derivate.

Ustavna osnova i usuglašenost sa pravnim sustavom BiH utvrđeni su za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložio Vijeće ministara BiH, piše Srna.

Predloženim zakonskim rješenjima, kako je ranije priopćeno iz Vijeća ministara, predviđa se osiguravanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-putova i pet feninga za izgradnju putova, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih poduzeća za izgradnju putova u BiH.
Ovim zakonima omogućava se aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Zastupnički dom prošli tjedan nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnoj proceduri navedenih zakonskih prijedloga i uputio ih je u skraćenu proceduru, koja predviđa njihovo razmatranje u nadležnim komisijama i mogućnost predlaganja amandmana, što u hitnoj proceduri ne bi bilo moguće.

Sljedeća sjednica Zastupničkog doma na čijem bi dnevnom redu trebalo da se nađu ovi prijedlozi zakona zakazana je za 1. kolovoza.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usuglašenost sa Ustavom i pravnim sustavom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je predložio Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom želi osigurati efikasan i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Prema predloženom zakonu, nadležno tijelo za pružanje besplatne pravne pomoći pred tijelima i institucijama BiH bila bi kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći BiH, unutar Ministarstva pravde.

Komisija je utvrdila ustavni osnova i usuglašenost sa pravnim sustavom i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putovima BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close