Mali pomak

U BiH registrirana 133 električna vozila i 173 punionice

U BiH su na kraju 2021. godine registrirana ukupno 133 električna vozila.
AutoMoto / Flash | 01. 04. 2022. u 07:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako na prvi pogled elektromobilnost u Bosni i Hercegovini još nije zabilježila značajnije rezultate, ipak su primjetni određeni, manji pomaci. U BiH su na kraju 2021. godine registrirana ukupno 133 električna vozila.

Ovo je rečeno na redovitom sastanku Udruženja za elektromobilnost koje djeluje pri Gospodarskoj komori FBiH, održanom 29. ožujka u prostorijama kompanije Hager.

Tijekom sastanka pozdravljana su zalaganja i prijedlozi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koja su upućena Vijeću ministara na osnovu inicijativa Udruženja za elektromobilnost o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, ali je ipak istaknuta iznimna potreba i za poreskim olakšicama i subvencijama pri kupovoni ekološki prihvatljivih vozila, kako bi njihov broj bio veći i u Bosni i Hercegovini, piše Indikator.ba.

U pogledu infrastrukture, velika barijera i dalje je ishodovanje građevinske dozvole, iako je Udruženje po uzoru na susjedne zemlje dalo prijedloge rješenja.

Usprkos navedenoj problematici u BiH postoje 173 punionice koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, restorane, tržne centre. Od navedenog broja punionica svega je 10 DC, tzv. brzih punionica.

Impozantan odziv sastanku, a osobito broj novih članica Udruženja, potvrda je opredjeljenosti bosanskohercegovačkih kompanija za snažnijom potrebom razvoja elektromobilnosti u BiH.

Među članicama udruženo djeluju javne i privatne kompanije poput: EP BIH, EP HZHB, JP BIH Pošta, Autoceste FBIH, Porsche BH, Hager, Peugeot, Guma M, Hyundai BH, SLT, Partner MKF, Delta Petrol, Sejari, Centrotrans, BSP Oil, ProCredit Banka, Bihamk, iHome, Unis telekomunikacije, Ceteor, Cet Energy, Holdina i brojne druge.

Kopirati
Drag cursor here to close