Musk ostvario plan

Tesla proizvela pola milijuna automobila u jednoj godini

Iza Tesle je odlična godina tijekom koje su prodali više od pola milijuna automobila i isporučili njih - 499.550.
AutoMoto / Flash | 04. 01. 2021. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako prošlu godinu mnogi žele zaboraviti, za neke poput Elona Muska ona je donijela nevjerojatne uspjehe, a šlag na tortu je objava s kraja prošlog tjedna da je Tesla uspjela prodati pola milijuna automobila.

Prema podacima koje je kompanija objavila krajem prošlog tjedna, uspjeli su prodati više od 509 tisuća vozila, dok je njihova isporuka nešto manja i iznosi 499.550.

U odnosu na godinu ranije, proizvodnja i prodaja povećana je za više od trećine, pri čemu treba podsjetiti na to da je njihova tvornica u Kaliforniji bila neko vrijeme zatvorena zbog pandemije, no ključni element u uspjehu i povećanju prodaje bila je tvornica u Šangaju otvorena krajem 2019., komentirali su na CNN-u.

Brojke su za Teslu bile naročito dobre u posljednjem kvartalu prošle godine kada su proizvodnja i broj isporuka dosegli 180 tisuća vozila, što je povećanje od čak 71 posto, odnosno 61 posto u odnosu na isti kvartal 2019.

U prvoj polovici godine te brojke, zbog pandemije, nisu bile tako dobre te su isporučili samo oko 88.400 automobila u prvom kvartalu, odnosno oko 90 tisuća u drugom kvartalu, javlja Zimo.

Prije nekoliko mjeseci analitičari Wall Streeta predviđali su da kompanija ipak neće ispuniti svoj cilj proizvodnje pola milijuna automobila te da će ostati kratka za oko 9 tisuća vozila.

S druge strane, Musk je ostao optimist te je na Twitteru izrazio ponos na svoje zaposlenike, napomenuvši da je prilikom pokretanja Tesle optimistično razmišljao kako imaju 10 posto šanse za preživljavanje.

Danas u prodaji dominiraju jeftiniji modeli Tesle - Model 3 i Model Y, a s obzirom na to da kompanija radi na novim tvornicama (Berlin i Austin) te da namjeravaju početi prodavati svoja električna vozila i u Indiji, jasno je kako budućnost za Teslu donosi novo povećanje prodaje. Osim po povećanju prodaje, prošla godina za Teslu je bila iznimno važna i zbog povećanja cijene dionica, koja je narasla nevjerojatnih 743 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close