Imaju i kodno ime

Tesla planira proizvodnju novih i jeftinijih modela vozila 2025. godine

Muskova vizija jeftinijih električnih vozila trebala bi se ostvariti 2025. godine s početkom proizvodnje novog modela kodnog imena - Redwood.
AutoMoto / Flash | 24. 01. 2024. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tesla namjerava sredinom 2025. započeti proizvodnju novog električnog vozila za masovno tržište pod kodnim nazivom "Redwood", signalizirajući pomak prema pristupačnim električnim automobilima. Insajderi to novo Teslino vozilo opisuju kao kompaktni crossover.

Redwood je u skladu s vizijom šefa Tesle Elona Muska prema proizvodnji cijenom pristupačnih električnih vozila. Plan uključuje model s početnom cijenom od 25.000 dolara, pozicioniran da se natječe s jeftinijim vozilima na benzinski pogon i pristupačnim električnim automobilima poput onih iz kineskog BYD-a.

BYD je nadmašio Teslu kao vodeći svjetski proizvođač električnih vozila u posljednjem kvartalu 2023. godine. Musk, koji je obećao automobil od 25.000 dolara u 2020. godini, sad je ponovno pokrenuo taj plan. Teslin trenutna najjeftiniji automobil, Model 3, starta s cijenom od 38.990 dolara u Sjedinjenim Državama. Zabrinutost zbog visokih kamatnih stopa koje utječu na potražnju potrošača potaknula je Muska da istraži prihvatljivije opcije.

Prošle godine Tesla je dobavljačima poslala pozive za ponudu, s predviđenom tjednom proizvodnjom od 10.000 vozila za model Redwood. Povjerljivi izvori ukazuju na početak proizvodnje u lipnju 2025. godine, piše Reuters. Muskova šutnja o tome implicira povjerljivost, a Tesla se suzdržala od komentiranja situacije.

Upiti ulagača o vremenskom rasporedu kompaktnih vozila sljedeće generacije dominirali su raspravama uoči Teslinih kvartalnih rezultata, gdje se očekuje povećanje isporuka od 21 posto u 2024. godini. Musk je nagovijestio dva nova proizvoda s potencijalom za kombinirani godišnji obujam prodaje od 5 milijuna vozila, naglašavajući vrhunski dizajn i proizvodne tehnike.

Tesla rastavila Hondu Civic radi proučavanja proizvodnje jeftinijih vozila
Tesla planira predstaviti i cjenovno pristupačan robotaxi te električni automobil od 25.000 dolara temeljen na istoj arhitekturi vozila, prema uvidima iz biografije Waltera Isaacsona o Musku. Izazov leži u postizanju profitabilnosti s jeftinijim električnim vozilima, uzimajući u obzir troškove baterija i borbu za proizvodnju kvalitetnih i jeftinih vozila.

Tesla je u tom smislu u potpunosti rastavila i pomno proučila Hondu Civic, čija je cijena u SAD-u 23.950 dolara, kako bi stekli uvide u izradu isplativih automobila.

Iako Tesla ima povijest optimistične najave proizvoda, što pokazuje odgođena proizvodnja Cybertrucka, količina proizvodnje pristupačnog modela možda se neće ostvariti do 2026. godine. Musk predviđa da će se početna proizvodnja odvijati u Teslinom pogonu u Teksasu, s planovima za proizvodnju jeftinijih automobila u Berlinu i istraživanjem potencijalne tvornice za proizvodnju pristupačnih električnih vozila u Indiji.

Kopirati
Drag cursor here to close