30. studenog

Tesla najavila prve isporuke Cybertrucka

Napokon je objavljen i službeni datum, kada bi prvi kupci trebali sjesti u svoje futurističke kamionete. Teslin Cybertruck tako će na tržište stići s više od dvije godine zakašnjenja u odnosu na prve planove.
AutoMoto / Flash | 20. 10. 2023. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona je kvartalnih poslovnih izvješća za treće tromjesečje godine, pa su i iz Tesle objavili svoje aktualne rezultate. Sukladno očekivanjima iz prošlog izvješća, u protekla je tri mjeseca, zaključno s rujnom, proizvodnja njihovih automobila nešto smanjena, primarno zbog planiranih zaustavljanja i nadogradnji proizvodnih linija.

Unatoč tomu, proizvedeno je više od 430.000, a isporučeno više od 435.000 vozila, dok ukupna godišnja planirana proizvodnja od oko 1,8 milijuna vozila i dalje ostaje kao nepromijenjeni cilj za 2023.

U sklopu objave rezultata doznalo se i nekoliko bitnih informacija. U Tesli kažu da napreduju s proizvodnjom novih baterijskih ćelija 4680, više energetske gustoće, Model Y u kolovozu je bio najprodavaniji automobil u Europi uopće, a humanoidni robot Optimus nastavlja s treningom svoje upravljačke umjetne inteligencije, javlja Bug.

No, ono što će ljubitelje Tesle i vjerne kupce sigurno najviše razveseliti jest vijest o prvim isporukama Cybertrucka. Elon Musk je najavio da će novi kamionet svojim prvim kupcima biti uručen 30. studenoga na posebnoj ceremoniji u Gigatvornici u Teksasu. Tamo je ljetos počela testna proizvodnja, a prema kraju godine započet će i serijsko sklapanje najočekivanijeg modela.

Cybertruck je predstavljen još prije četiri godine, u studenome 2019. godine, no pandemija, tehnički i logistički problemi odgađali su njegov tržišni debi, koji će se sada dogoditi s više od dvije godine zakašnjenja. I dalje su mnogi detalji oko tog kamioneta nepoznati – primjerice, finalne cijene i specifikacije, koje su u međuvremenu uklonjene sa službene stranice.

Umjesto toga, Cybertruck se može tek rezervirati plaćanjem pologa od 100 dolara, a kupce će potom “iznenaditi” cijenom i karakteristikama, vjerojatno netom prije isporuke.

Unatoč svemu, Cybertruck je i dalje predmet želja mnogih. Jedan je nestrpljivi kolekcionar tako nedavno na dražbi platio čak 400.000 dolara samo kako bi rezervirao svoje mjesto u proizvodnji i dobio vozilo “niskog VIN broja”, tj. jedan od prvih ikada serijski sklopljenih Cybertruckova.

Kopirati
Drag cursor here to close