Željko Marušić

Stručnjak za promet: Električni automobili su precijenjeni i nisu za obitelj

Govoreći o neisplativosti, posebnu pažnju je skrenuo obiteljima koje namjeravaju kupiti automobil.
AutoMoto / Flash | 06. 02. 2024. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predavač na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu i višegodišnji novinar koji se bavi prometom Željko Marušić smatra da su električni automobili precijenjeni te je naveo zašto je pri stavu da subvencije za ove automobile zapravo i nisu subvencije.

Govoreći o neisplativosti, posebnu pažnju je skrenuo obiteljima koje namjeravaju kupiti automobil.

"Mislim da su električni automobili precijenjeni. Recimo, obiteljski auto možete kupiti za 25.000 eura, a električni za 40.000 eura, ali on vrijedi otprilike tih 25.000 eura. Platite ga 40.000, država vam da 9.000 eura i vi ste kao 'zaradili'. Ne savjetujem obiteljima koje žive od svoje plaće kupovinu električnih automobila, jer je isplativost tih automobila upitna", konstirao je tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Marušić je dodatno obrazložio zašto je mišljenja da električni automobili nisu isplativi.

"Dizelski automobil pri brzini od 120 kilometara na sat troši pet litara, što košta osam-devet eura. Električni automobil pri brzini od 120 kilometara troši od 15 do 18 kilovati električne energije, što je 20 eura. To je preskupo. Pitanje je kakva je isplativost električnog automobila nakon pet godina, koliko ćete ga moći prodati i kome, a da ne spominjem funkcionalnost", istakao je.

Prema njegovim riječima, savjetuje svima da povuku ručnu kočnicu i da razmisle. Poručio je da ne postoji besplatan 'ručak', tj. poticaj, te je istaknuo da su električni automobili prihvatljivi kao poslovni automobili i onima koji imaju financije koje im omogućuju posjedovanje takvog vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close