Kupci

Srbija: Automobili se kupuju kešom

Tijekom siječnja i veljače građani u Srbiji su kupili 1.114 putničkih automobila.
AutoMoto / Flash | 16. 03. 2024. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene polovnih automobila, koji se u Srbiju najčešće uvoze iz Švicarske, Njemačke i Belgije, više su za 20 do 30 posto nego prije pandemije, a zbog skupljih kredita posljednjih nekoliko godina građani se sve češće odlučuju za plaćanje u gotovini.

Kilaža i benzin

Broj onih koji kupuju nove automobile u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je za trećinu, a kupcima su, kako prenosi RTS, ''najzanimljiviji automobili s manjom kilažom i benzinci''.

Tijekom siječnja i veljače građani u Srbiji su kupili 1.114 putničkih automobila.

Ipak, činjenica je da gotovo 70 posto ukupnog tržišta čine pravna lica, odnosno kompanije koje su obnavljale svoj vozni park, a koje najviše kupuju modele Škode.

U prva dva mjeseca ove godine najprodavaniji su Hyundai Tucson i Toyota Yaris Cross, dok je Škodin model Kamiq na trećem mjestu. Slijede Dacia Sandero i Toyota s još jednim modelom Corolla.

Čak 668 novih putničkih automobila prodanih u prva dva mjeseca su s benzinskim motorima, dok u istom razdoblju nije prodano ni 100 dizelaša, prenio je Tanjug.

Vjeruje se u Švicarce

Tijekom siječnja i veljače prodano je samo šest električnih automobila.

Petar Veličković, PR stranice "Polovni automobili" kaže da je provedeno istraživanje u EU među trgovcima automobila i 60, 70 posto njih vjeruje da će pasti cijene polovnjaka.

"Ako se taj trend bude prelio kod nas, bit će dobro, ali moramo da čekamo", kaže Veličković.

U Srbiji, kako navodi, postoji pad prodaje polovnjaka na godišnjoj razini.

"Prodano je nešto manje od 19.000 automobila iz uvoza", napomenuo je Veličković.

Pojedini su, kako RTS prenosi, spremni kupiti gotovinom automobil star 10 godina, a također su uvjereni da su dobro prošli ukoliko je auto uvezen iz Švicarske, a prešao je samo 150.000 kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close