Porsche 356

Prije 75 godina registriran je prvi Porscheov automobil

Fluidni model dužine 3950 mm, širine 1661 mm i visine 1301 mm imao je razmjerno kratak međuosni razmak od 2101 mm. Dorađen i ojačan zračno hlađeni 4-cilindarski bokserski motor legendarnog modela Volkswagen Buba, ugrađen straga...
AutoMoto / Flash | 08. 06. 2023. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 8. lipnja 1948. godine registriran je prvi automobil marke Porsche. Radilo se o modelu Porsche 356, luksuznom sportskom kabrioletu s četverocilindričnim motorom.

Prvi primjerci tog automobila proizvedeni su u koruškom gradu Gmündu, oko četrdeset kilometara sjeverozapadno od Villacha. Ondje je postojala malena radionica u kojoj je u tom vremenu, nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata, izrađen spomenuti prvi model.

Porsche 356 nije dizajnirao Ferdinand Porsche, slavni konstruktor Volkswagena Bube, nego njegov sin Ferry Porsche (punim imenom Ferdinand Anton Ernst Porsche), s Austrijancem Erwinom Komendom.

Ferryjeva je kompanija nosila naziv Porsche Konstruktionen GmbH i bila je registrirana u Austriji, dok je očeva tvrtka, znatno starija, nosila naziv Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH, sa sjedištem u njemačkom gradu Stuttgartu.

Očeva je kompanija preuzela 1950. godine proizvodnju modela Porsche 356 i nastavila do 1966. godine. Ukupno je proizvedeno više od 76.300 primjeraka Porschea 356, što je znatan broj za luksuzne sportske modele.

Video: Gmünd, the Beginning

Nasljednik modela 356 bio je slavni Porsche 911, jedan od najpopularnijih sportskih modela automobila u povijesti.

Premda je ime Porsche imalo priličan ugled u svijetu automobila zahvaljujući ponajprije velikim uspjesima Srebrnih strijela, bolida Auto Union u drugoj polovici 1930-ih, koje je konstruirao legendarni Ferdinand Porsche, trenutak u kojem je obiteljska tvrtka počela proizvoditi automobile teško da je mogao biti gori.

Volkswagen još nije bio poznat izvan Njemačke, Ferdinand Porsche, glava obitelji, bio je zatočen u Francuskoj, a ostatak obitelji i ekipe skrasio se u dubokoj provinciji, u koruškom gradiću Gmünd, nedaleko austrijsko-jugoslavenske granice.

U ne baš zavidnoj situaciji razvili su prvi prototip sa središnje smještenim motorom, a potom i produkcijski model s motorom iza osi stražnjih kotača (po koncepciji Volkswagen Bube).

Fluidni model (formu će naslijediti i slavni Porsche 911) dužine 3950 mm, širine 1661 mm i visine 1301 mm imao je razmjerno kratak međuosni razmak od 2101 mm. Dorađen i ojačan zračno hlađeni 4-cilindarski bokserski motor legendarnog modela Volkswagen Buba, ugrađen straga iz 1086 ccm razvijao je 40 KS pri 4200/min.

S ručnim 4-stupanjskim ručnim mjenjačem i uz ukupnu masu od 744 kg prvi Porsche 356 je do stotke ubrzavao za 22,8 s i mogao je potegnuti tada solidnih 140 km/h, a prosječno je trošio 7,9 litara.

Video: Porsche 356 History

Nova tvrtka s novim proizvodom, locirana daleko od središta automobilske industrije, očajnički je trebala promociju, koja je došla vezom s Bernhardom Blankom, švicarskim hotelijerom i automobilskim entuzijastom, koji je već bio i zastupnik američke tvrtke Tucker za švicarsko tržište.

Blank je financirao sudjelovanje na salonu u Ženevi 1949., gdje je 17. ožujka 1949. novinarima iz čitavog svijeta predstavljena nova marka.

Izloženi su po jedan kabriolet i coupe, uz još jedan automobil na raspolaganju za demonstracijske vožnje. Porsche 356 se svidio okupljenima, čak je i britanski list The Motor vrlo pohvalno pisao o modelu, te se počela stvarati legenda koja traje i danas.

(Izvori: Povijest.hr. i AutoPortal.hr)

Kopirati
Drag cursor here to close