Plava koverta na vratima...

Prenosive tablice još nisu stvarnost u BiH: Auto kuće i vozači primorani da krše zakon

Iako je Zakon predviđao da će prenosive tablice ubrzati trgovinu automobilima i omogućiti potencijalnim kupcima da testiraju vozilo prije kupovine, institucije u BiH nisu uspjele implementirati ovu promjenu.
AutoMoto / Flash | 25. 01. 2024. u 08:50 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH se i dalje suočava s problemom nedostatka prenosivih tablica za automobile, što otežava proces kupovine vozila u privatnim auto kućama. Iako je Zakonom o sigurnosti prometa prije više od pet godina predviđeno uvođenje prenosivih tablica kako bi se olakšao proces testiranja vozila prije kupovine, ta inicijativa još nije zaživjela.

Kupci automobila kod privatnih auto kuća u BiH trenutno nemaju mogućnost legalnog testiranja vozila na putu prije kupovine zbog nedostatka prenosivih tablica.

Proces izdavanja probnih tablica je spor i kompliciran, a jednom godišnje dopušteno je izdavanje samo jednog seta tablica za isto vozilo.

Iako je Zakon predviđao da će prenosive tablice ubrzati trgovinu automobilima i omogućiti potencijalnim kupcima da testiraju vozilo prije kupovine, institucije u BiH nisu uspjele implementirati ovu promjenu.

Frustracija auto kuća

Prodavci automobila izražavaju frustraciju zbog situacije koja utječe na njihovo poslovanje i ograničava prodaju vozila.

"Problem probnih tablica je velik. Tu država doslovno tjera trgovce automobilima u prekršaj. Bez obzira na to što postoji pravilnik o izdavanju probnih tablica za pravna lica koja se bave šifrom djelatnost prodaje vozila, MUP-ovi ne izdaju probne tablice na duže periode, odnosno više puta godišnje. Nismo nikad dobili odgovor zašto je to tako", kazala je grupa mostarskih auto trgovaca za Bljesak.info.

Nesuglasice institucija

Pitanje prenosivih tablica izaziva nesuglasice između agencije IDDEEA i Ministarstva komunikacija i prometa, što dodatno otežava situaciju.

Ovlašteni trgovci automobilima ističu da bi primjena prenosivih tablica omogućila kupcima da legalno testiraju vozila prije kupovine, čime bi se pojednostavio proces registracije i homologacije.

Unatoč predviđanju zakona i prošlo pet godina od donošenja istog, prenosive tablice još uvijek nisu dostupne u BiH, ostavljajući prodavce automobila frustrirane zbog gubitka poslovnih prilika i otežanog procesa prodaje vozila.

Što kaže pravilnik?

U Pravilniku, koji možete pogledati na ovom linku, se precizira da zahtjev za izdavanje prenosivih tablica za vozilo podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica – poduzetnika.

Nakon podnošenja zahtjeva, nadležno tijelo donosi rješenje kojim odobrava izdavanje prenosivih tablica u skladu s registriranom djelatnošću podnosioca zahtjeva.

Pravilnik dodatno detaljno uređuje uvjete korištenja prenosivih tablica, broj odobrenih parova sa registarskim oznakama, serijske brojeve knjižica potvrda o korištenju tablica te iznos naknade za njihovo korištenje.

IDDEEA uputila oko 30 primjedbi na novi Pravilnik o registraciji vozila

Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine pokrenulo je javne konzultacije krajem prošle godine o prednacrtu novog Pravilnika o registraciji vozila.

Cilj je unaprijediti proces registracije motornih i priključnih vozila, izbjegavajući kontroverzne odredbe. Promjene su odgovor na ukidanje prethodnog pravilnika iz 2023., koje su izazvale sporenja oko privatne nabavke registarskih oznaka.

Dokument također razmatra pitanja kao što su evidencija vozila, ograničenja raspolaganja vozilom te mogućnost izbora registarskih oznaka putem internetskog portala.

Iako su planirane promjene, Agencija IDDEEA ima primjedbe, posebno u vezi s upravljanjem posebnim slučajevima, te izražava zabrinutost zbog pojedinih odredbi.

U njihovim prijedlozima naglašena je potreba za dopunom obrasca potvrde o registraciji prenosivih tablica te izraženo protivljenje izdavanju dodatnih tablica (O3 i O4) za određene kategorije vozila.

Agencija smatra da takve dodatne tablice nemaju opravdan praktičan razlog, mogu povećati rizik od zloupotrebe i postavlja pitanje kako proglasiti registarsku tablicu nevažećom.

Također, IDDEEA predlaže novi član koji bi omogućio vlasnicima vozila da putem internetskog portala odaberu svoje registarske oznake, uz dodatnu naknadu, s naglaskom na izbjegavanju provokativnih ili nemoralnih kombinacija.

Očekuje se da će novi pravilnik poboljšati transparentnost i pojednostaviti postupak registracije vozila u BiH. Nažalost ne zna se kada ...

Kopirati
Drag cursor here to close