Nakon 150 godina

Od 2035. prestaje prodaja novih benzinaca i dizelaša, kritičari upozoravaju: 'Na ulicama ćemo imati efekt Havane'

'Sporazum šalje snažan signal industriji i potrošačima: Europa prihvaća prijelaz na mobilnost s nultom emisijom', rekao je šef EU Green Deala Frans Timmermans.
AutoMoto / Flash | 29. 10. 2022. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo 150 godina motor s unutarnjim sagorijevanjem odlazi na otpad. Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u četvrtak navečer dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila na benzin ili dizel od 2035. godine

'Sporazum šalje snažan signal industriji i potrošačima: Europa prihvaća prijelaz na mobilnost s nultom emisijom', rekao je šef EU Green Deala Frans Timmermans.

Udarac Njemačkoj

Povijesni dogovor nanijet će najjači udarac najvećem europskom gospodarstvu i kolijevci motora s unutarnjim sagorijevanjem - Njemačkoj.

Kritičari upozoravaju da to neće doista s cesta maknuti benzince i dizelaše jer su za mnoge građane EU-a električna vozila i dalje preskupa.
Imat ćemo efekt Havane. Nakon 2035. naše ulice bit će pune starinskih automobila jer oni novi, električni, nisu dostupni', rekao je Jens Gieseke, njemački konzervativni zastupnik u Europskom parlamentu, te je naglasio potrebu uključivanja e-goriva (jer ne sadrži naftne derivate, već nastaje industrijskim korištenjem ugljičnog dioksida ili ugljičnog monoksida iz okoliša koji se kombinira s vodikom).

Argument Giesekea i pojedinih tvrtki iz automobilske industrije glasi da obavezan prijelaz na električna vozila u Europi neće učiniti ništa za dekarbonizaciju procijenjenih 1,3 milijarde automobila na cestama diljem svijeta. Uz to će se motori na benzin i dizel i dalje masovno prodavati u zemljama u razvoju.

Ulaganja u infrastrukturu

Također, kritičari sporazuma upozoravaju da će trebati ogromna ulaganja u infrastrukturu za punjenje električnih vozila, što neće biti nimalo lako uz sve teži pristup sirovinama potrebnim za izgradnju milijuna novih baterijskih ćelija.

Pojedini analitičari smatraju da će odluka EU-a najviše ići na ruku kineskoj automobilskoj industriji. Na sajmu automobila, održanom ovaj mjesec u Parizu, kineske tvrtke BYD i Great Wall predstavile su nove potpuno električne modele namijenjene isključivo europskom tržištu.

Njihova prednost je to što imaju veći pristup baterijama - Kina je svjetski lider u proizvodnji baterijskih ćelija - i ne moraju trpjeti troškove povezane s prelaskom radne snage s proizvodnje motora s unutarnjim sagorijevanjem na električna vozila.

Europska vs. kineska industrija

Čini se da se zbog toga Europska komisija odlučila za blažu verziju standarda Euro 7, a koji regulira ekološke norme ispušnih plinova.

Prema pisanju Politica, Bruxelles vjerojatno neće zahtijevati dramatično smanjenje onečišćenja koje emitiraju automobili te će time olakšati investicijski teret za europske proizvođače koji bi u suprotnom morali uložiti velik novac u razvoj nove generacije ispušne tehnologije. Time se neće smanjivati profitabilnost industrije do 2035. godine.

Opet, ostaje otvoreno pitanje hoće li se europska automobilska industrija uspjeti othrvati kineskoj konkurenciji i zadržati svoju poziciju globalnog lidera.

Kopirati
Drag cursor here to close