''Parking pa*ci''

Gradonačelnik tvrdi: Mostarom konačno mogu proći kolica - što je stvarnost?

No, gradom se na žalost kolicima, ni invalidskim ni dječjim, ne može lako proći.
AutoMoto / Flash | 17. 01. 2023. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradom Mostarom konačno se može proći kolicima'', rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić na današnjoj sjednici gradskog vijeća gdje se raspravljalo o Mostar parkingu, koji na kraju nije usvojen kao točka dnevnog reda.

Kordić je rekao kako Gradu Mostaru nedostaje suradnje s policijom, te su upravo zato pokrenuli pauk službu u Mo Parkingu.

No, gradom se na žalost kolicima, ni invalidskim ni dječjim, ne može lako proći.

 Preskočiti auto pa nastaviti

S naplatom parkinga krenulo je još veće 'parking divljanje', te neodgovrna praksa prkiranja gdje god se stigne. Dok parking mjesta zjape prazna, kao parking i dalje služe zelene površine i nogostupi.

To nije potrebno posebno dokazivati, samo prošetajte. I bez kolica se ponekad teško provući.

Nogostupom?

Nedavno su tako i u naselju Bijeli brijeg probušene gume automobilima. Dok oštećeni tvrde da zakon dozvoljava parkiranje, stanari pak govore da zapravo automobili smetaju pješacima na nogostupu.

Inače, po Članku 69. Zakona o osnovama sigurnosti prometa ''vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka''.

Također, po članku 73. istog zakona ''vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na pločniku odnosno na pješačkoj stazi ako to nije izričito regulirano prometnim znakom, a dozvoljeno je parkiranje, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim što ta površina ne može biti uz rub kolnika''.

Ipak, nisu samo automobili ti koji otežavaju kretanje kolicima, invalidskim posebice. Većina pješačkih prijelaza nije prilagođena za kolica, a nove prometnice koje se prave nisu dobro napravile prilaze, jer i 5 cm neizniveliranog nogostupa osobama s invaliditetom pravi velike teškoće.

Kopirati
Drag cursor here to close