Sigurnost u prometu

Mercedes proizveo 10 milijuna vozila sa sustavom kočenja u nuždi za pješake

Sustav može vizualno i zvučno upozoriti na prijeteći sudar ispred vozila, bilo od vozila koja se križaju ili dolaze u susret.
AutoMoto / Flash | 15. 11. 2023. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S više od 40 trenutno dostupnih sustava aktivne pomoći, Mercedes-Benz daje odlučujući doprinos povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu.

Active Brake Assist s detekcijom pješaka godinama pomaže u smanjenju nesreća u kojima su sudjelovali pješaci i biciklisti.

Sustav može vizualno i zvučno upozoriti na prijeteći sudar ispred vozila, bilo od vozila koja se križaju ili dolaze u susret.

Ako vozač ne reagira, pokreće se hitno kočenje

Ako vozač preslabo koči, sustav može pružiti pomoć i povećati silu kočenja u skladu sa situacijom. Ako vozač uopće ne reagira, Active Brake Assist pokreće hitno kočenje. U trenutnoj generaciji vozila, Active Brake Assist koristi kameru i/ili tehnologiju senzora temeljenu na radaru za otkrivanje pješaka i biciklista ispred vozila u smjeru vožnje.

Ako se otkrije neposredna opasnost od sudara s tim takozvanim ranjivim sudionicima u prometu, izračunava se potrebna sila kočenja kako bi se izbjegao mogući sudar ili smanjila njegova ozbiljnost, prenosi Nacional.hr.

Prekretnica u aktivnoj sigurnosti

Sada je Mercedes-Benz postigao još jednu prekretnicu u aktivnoj sigurnosti. Od 2012. više od 10 milijuna svih Mercedes-Benz osobnih automobila prodanih diljem svijeta bilo je opremljeno sustavom kočenja u nuždi za pješake. Pješaci se smatraju nezaštićenim sudionicima u prometu.

Njihov poseban rizik odražava se i u statistikama nesreća: prema analizi Europske komisije, pješaci su činili gotovo jednu petinu svih smrtno stradalih na cestama u Europskoj uniji 2020. godine. U SAD-u je njihov udio u ukupnom broju smrtno stradalih u prometu u 2021. iznosio 17 posto prema Nacionalnoj upravi za sigurnost u prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close