Nestašica struje

Krizni plan: Švicarska planira zabraniti vožnju električnih automobila

AutoMoto / Flash | 02. 12. 2022. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opskrba energijom za zimu pred nama zabrinjava mnoge zemlje Europe poput Švicarske, koja se već priprema za razna ograničenja - zamračenja i smanjenja grijanja.

Međutim Švicarska bi uredbom o ograničenjima i zabranama uporabe električne energije mogla postati prva zemlja koja će usvojiti zabranu vožnje električnih automobila u kriznim slučajevima kako bi osigurala energetsku sigurnost.

Konkretno, u nacrtu se navodi: "Privatna uporaba električnih automobila dopuštena je samo za apsolutno nužna putovanja (npr. profesionalna praksa, kupovina, posjeti liječniku, prisustvovanje vjerskim događajima, prisustvovanje sudskim pregledima)." Planirano je i strože ograničenje brzine na autocestama, piše Spiegel, a prenosi Auto Klub.

Većina švicarske električne energije dolazi iz hidroenergije. Međutim, zemlja također uvozi električnu energiju iz Njemačke i Francuske, a ako tamo dođe do nestašice, i Švicarci bi mogli oskudijevati strujom.

Energetska sigurnost u Europi smatra se ugroženom zbog ruske agresije na Ukrajinu i svega što je to uzrokovalo na planu europske energetike. Stoga nije tajna da se mnoge zemlje pripremaju za izvanredno stanje (zamračenja, smanjenje grijanja i ostalo).

Spomenuto ograničenja u e-mobilnosti planirana su samo za 3. razinu eskalacije, navodi se u nacrtu. Prije toga stupile bi na snagu mjere štednje u privatnim kućanstvima. Perilice rublja, na primjer, tada bi smjele raditi samo na najviše 40 stupnjeva. Puhalice za lišće, grijaći terasa i grijači sjedala u žičarama ne bi smjelu uopće raditi.

Međutim, to je još uvijek samo nacrt. Ako doista dođe do nestašice struje, mjere bi trebale biti ponovno prilagođene i uredba će tek tada stupiti na snagu, javlja novinska stranica »t-online«.

S obzirom na krizu, s druge strane, Njemačka je već uspostavila plan uštede energije kako bi smanjila potrošnju električne energije u Njemačkoj. Na primjer, privatni bazeni više se ne smiju grijati plinom, ili električnom energijom. Osim toga, urede se smije zagrijati samo do najviše 19 stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close