0 do 5%

Košarac: Opravdana primjena niže carinske stope kod uvoza električnih i hibridnih vozila

"Masovnija upotreba ekološki prihvatljivih vozila značajno će uticati na smanjenje zagađenja zraka i zaštitu životne sredine, ali i sigurnost prometa", naglasio je Košarac.
AutoMoto / Flash | 11. 03. 2023. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je opredjeljenje Vijeća ministara BiH da usvoji Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31.12.2023. godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odlukom je propisano da carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, bude smanjena s 15 posto na pet posto za hibridna vozila te s pet posto na nula posto na automobile na električni pogon.

Košarac je istakao da je ovim osiguran kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila i u 2023. godini.

"Na ovaj način nastavljamo primjenu ranije donesene odluke. Kontinuirano smo pratili efekte primjena niže carinske stope prilikom uvoza ove vrste vozila. Odluka se pokazala opravdanom jer zvanični podaci govore da je povećan uvoz i interes građana za kupovinu električnih i hibridnih vozila", kazao je Košarac.

Odluka je usvojena na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a osnovni cilj je stimulacija kupovine električnih i hibridnih vozila.

"Masovnija upotreba ekološki prihvatljivih vozila značajno će uticati na smanjenje zagađenja zraka i zaštitu životne sredine, ali i sigurnost prometa", naglasio je Košarac.

Napomenuo je da odluka o nižim carinskim stopama na uvoz električnih i hibridnih vozila ima podršku poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i entitetskih privrednih komora i Vanjskotrgovinske komore BiH te da je kreirana u skladu s obavezama prema europskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, ali i svjetskim trendovima u oblasti automobilske industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close