Savjeti stručnjaka

Koronavirus: Savjeti za vozače te kako dezinficirati automobil

Vaš automobil će biti od vitalne važnosti za vrijeme krize, ali da bi zaštitili sebe i porodicu, automobil morate održavati također čistim te ga za vrijeme epidemije konstantno dezinficirati.
AutoMoto / Flash | 19. 03. 2020. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da li je automobil sigurno mjesto u kojem se možete skloniti od Covid-19 virusa? Do nekog trenutka da, ali svakako da se moraju poduzeti mjere opreza poput minimiziranja kontakata između osoba. Ako ste sami u vozilo, onda je lako, ali ako imate nekoga sa sobom morat ćete poduzeti dodatne mjere opreza.

Idealno bi bilo da ne idete nigdje,a ako negdje morate ići, idite sami - ne dijelite auto ni sa kim. Ako morate ići s nekim, provjerite da osoba nema akutne simptome respiratornih bolesti. Upotrijebite masku za lice.

Naravno, ključno je i održavanje čistoće automobila. Automobile treba redovno prati, koristiti dezinfekcijske maramice, pobrisati glavne dodirne površine, uključujući volan, mjenjač, zaslon osjetljiv na dodir, ručke na vratima i najčešće korištene tipke.

Dezinficirajte sve površine koje dodirnete prije i poslije putovanja, posebno ako dijelite automobil s nekim.

Pažljivo birajte sredstva 

Za dezinfekciju koristite po mogućnosti 70-postotnu otopinu alkohola, ona će dobro obaviti svoj posao, a automobiču neće napraviti nikakvu štetu. Upravo proizvođači i njihovi podizvođači koriste takve otopine za dezinfekciju dijelova.

Isto rješenje možete koristit i za brisanje sjedala i naslona za ruke, ali samo pripazite da takve površine obrišete, a ne da ih natopite. Četkanje tih površina se svakako ne preporuča jer nije potrebno, alkohol uništava fizičku strukturu virusa, a ne mehaničko djelovanje tijekom čišćenja.

Posebnu pažnju obratite na vanjska vrata i ručke prtljažnika. Izbjegavajte upotrebe sredstava poput 'izbjeljivača' koji oštećuje boju, plastične i metalne površine. Za ekrane osjetljive na dodir nemojte koristit proizvod za čišćenje koji sadrži amonijak u sebi.

Ukoliko posjedujete novi automobil, zavirite u prtljažnik i kutiju prve pomoći. Kod nekih proizvođača zaštitne maske su obavezne u paketu prve pomoći. Što se tiče dolijevanja goriva, bilo bi poželjno da spremnik napunite do vrha, da ne bi dolazili svako malu na pumpu, te se bespotrebno izlagali riziku. Ukoliko točite sami, ili plaćate karticama, obavezno dezinficirajte ruke prilikom ulaska u automobil.

Klima uređaj

što se tičke klima uređaja u automobilu, postoje setovi za čišćenje. Jednostavno sprejem pošpricajte ventilacione otvore automobila. Nije dobro kao pravo čišćenje u servisu, al bolje išta nego ništa, što bi rekli. Poznato je da se virusi mogu razmnožavati u klimatizacijskim sustavima, a ugrađeni filtri u automobilima nisu nužno sposobni spriječiti tako male čestice kao što su virusne.

Još nije poznato koliko je koronavirus u zraku raspostranjen, ali male su šanse da ga 'usisate' sa vana u sustav svog automobila. Mnogo je vjerojatnije da ćete vi ili drugi širiti virus unutar automobila.

Najbolji savjet za ovu virusnu krizu jeste - održavajte ruke čistim, brišite površine kada možete i držite se podalje od drugih. To vrijedi kako za automobil tako i za izlazak vani.

Kopirati
Drag cursor here to close