Jedan primjer sve objašnjava!

Koliko je vode potrebno za gašenje zapaljenog električnog automobila

Samo vrijeme će pokazati koja će se vatrogasna oprema pokazati najboljom
AutoMoto / Flash | 06. 01. 2024. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina vatrogasnih postrojbi do sada je zapaljene električne automobile gasila vodom jer pjena za gašenje, koja se koristi za požare benzinskih ili dizelskih vozila, nije prikladna za litij-ionske baterije.

Vatrogasna postrojba iz Pine Levela (SAD) na službenoj Facebook stranici objavila koliko im je vode trebalo za gašenje električnog vozila Tesla Model Y, koji je bio u plamenu na cesti I-65 u državi Alabama. Tesla Model Y zapalio se na autocesti na Božić, zbog čega su vatrogasci morali potpuno zatvoriti cestu i zatražiti pomoć iz šest okolnih mjesta, piše HAK Revija.

Za gašenje požara bilo je potrebno ukupno 136.000 litara vode. U jednosatnoj akciji sudjelovala su tri vatrogasna vozila, četiri cisterne, tri zapovjedna vozila, dva spasilačka vozila i vozilo hitne pomoći.

S obzirom na sve veći broj električnih automobila, jasno je da vatrogasne postrojbe trebaju posebnu opremu za gašenje električnih automobila. Uz protupožarnu vreću razvijenu u Njemačkoj mogu pomoći i protupožarne deke iznimno otporne na toplinu, kojima se vozilo može u potpunosti prekriti. Samo vrijeme će pokazati koja će se vatrogasna oprema pokazati najboljom.

Kopirati
Drag cursor here to close