Utrka za vrh

Kina prestigla Japan i postala najveći svjetski izvoznik automobila

Bez sumnje, najuspješniji brand u Kini je BYD. Prošle godine, ova kompanija je prodala čak 3.024.417 vozila i po prvi put ušla među 10 najboljih proizvođača automobila u svijetu.
AutoMoto / Flash | 10. 01. 2024. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema zadnjim informacijama Kina je postala najveći svjetski izvoznik automobila, pretekavši Japan sa izvozom većim za skoro millijun vozila.

Najveći uspjeh kineske automobilske industrije je nesumnjivo marka BYD.

Najnovije procjene pokazuju da je Japan izvezao 4,3 milijuna vozila 2023. To nije bilo dovoljno da Zemlja izlazećeg sunca ostane najveći izvoznik automobila, već je tron prepušten Kini.

Izvezli 5,26 milijuna auta

Prema zadnjim podacima, Kina je izvezla 5,26 milijuna vozila, čime je postala najveći svjetski izvoznik automobila. Ovaj podatak je još zanimljiviji, s obzirom da je ova azijska zemlja postigla ovaj podvig bez prodaje i izvoza ijednog automobila u Sjedinjene Američke Države.

Kina je najviše izvozila na tržišta u razvoju, kao što su Rusija i Meksiko, ali dobar dio automobila je plasiran i u Europu, gdje su napravili najveću tržišnu pometnju.

U Kini je prodaja električnih automobila porasla za 21%, a prodaja plug-in hibridnih automobila za 83%, prenose auto-moto portali.

Bez sumnje, najuspješniji brand u Kini je BYD. Prošle godine, ova kompanija je prodala čak 3.024.417 vozila i po prvi put ušla među 10 najboljih proizvođača automobila u svijetu.

1,57 milijuna električnih automobila

Budući da BYD od 2022. ne proizvodi automobile sa motorima na unutrašnje sagorijevanje, od ove brojke, čak 1,57 milijuna automobila su bili čisto električni, dok su ostali bili hibridi.

Uspjeh za BYD je još veći, jer je u zadnjem kvartalu prošle godine kineski div nadmašio Teslu po prodaji baterijskih vozila.

Drugi najuspješniji kineski brandu 2023. bio je Chery sa 1,88 milijuna proizvedenih automobila, dok je treći bio Gely sa 1,62 milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close