Produžena odluka

Jeftiniji uvoz električnih i hibridnih vozila u BiH

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.
AutoMoto / Flash | 10. 03. 2023. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH donijelo je ''Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2023. godine'', čime se nastavlja primjena ranije donesene odluke.

Podsjećamo da je Vijeće ministara BiH u srpnju prošle godine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ukinulo carine na uvoz električnih automobila u BiH i smanjilo s 15 % na 5 % carinske stope za uvoz hibridnih automobile, a s rokom važenja do kraja prošle godine. Sada je odluka produžena.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

''Ova mjera je konkretna financijska potpora građanima te javnom i privatnom sektor za kupovinu i uvoz te vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i bolje zaštite okoliša te podizanja sigurnosti u prometu'', navelo je Vijeće ministara nakon sjednice u Sarajevu.

Porast uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH omogućit će otvaranje novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice, što bi se pozitivno odrazilo na ubrzanje realizacije projekta električnih punionica, čija je priprema u tijeku.

''Vijeće ministara BiH na ovaj način želi doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close