Smanjenja učinkovitost

Istina o Tesla vozilima i hladnom vremenu: Kako se nose s ekstremnim uvjetima?

Otkrijte kako Teslini vozači suočavaju izazove hladnog vremena u Chicagu te koje inovacije donosi Tesla kako bi optimizirao performanse svojih električnih vozila
AutoMoto / Flash | 18. 01. 2024. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok hladno vrijeme pogađa SAD, neki vlasnici električnih vozila suočavaju se s gorkom spoznajom: niske temperature mogu zaustaviti vozila na zaleđenim cestama.

Ovaj tjedan, problem se pojavio među vlasnicima Tesla u Chicagu, gdje su otkrili da su baterije njihovih električnih vozila otkazale pri temperaturama ispod ništice. Vozači su također primijetili probleme s Teslinim punionicama, koje su ili ne radile ili su dulje trajale za punjenje.

"Puno je vremena prošlo, a još uvijek nisam napunio svoj automobil", rekao je vozač Brandon Welbourne za CBS Chicago. "Punjenje koje bi trebalo trajati 45 minuta traje dva sata."

Električna vozila poznata su po smanjenju učinkovitosti u hladnom vremenu, a istraživanje prošle godine pokazalo je da su temperature ispod ništice smanjile domet vožnje do 70% na 18 popularnih modela.

"Elektromobili gube dio dometa na ekstremnoj hladnoći", rekao je Scott Case, izvršni direktor Recurrenta, tvrtke za istraživanje baterija.

Ovo smanjenje dometa može predstavljati problem za neke vlasnike, posebno ako se njihova vozila isprazne prije planiranog, ostavljajući ih u potrazi za punjačem ili čak zaglavljenima u opasno hladnim uvjetima.

Zašto hladno vrijeme utječe na električna vozila?

Kemijske i fizičke reakcije unutar baterije električnih vozila usporavaju se zbog hladnoće, smanjujući dostupnu snagu. Za razliku od vozila s unutarnjim izgaranjem, električna vozila ne mogu koristiti toplinu motora za zagrijavanje unutrašnjosti vozila.

"Perspektiva dometa električnih vozila lošija je po hladnom vremenu zbog potrebe za grijanjem kabine radi udobnosti", rekao je Alex Knizek iz Consumer Reports.

Zašto se električna vozila loše pune na hladnoći?

Punjenje može trajati dulje zbog potrebe za zagrijavanjem baterije, što smanjuje domet i utječe na brzinu punjenja. Hladna baterija može zahtijevati zagrijavanje prije ubrzanja punjenja.

Može li hladno vrijeme oštetiti bateriju električnog vozila?

Recurrent tvrdi da hladno vrijeme neće trajno oštetiti bateriju, ali može smanjiti domet na pojedinačnom putovanju. Vlasnici mogu poduzeti korake poput zagrijavanja kabine prije vožnje ili prije punjenja kako bi poboljšali performanse.

U konačnici, vlasnici električnih vozila mogu poduzeti korake kako bi minimizirali utjecaj hladnog vremena na njihova vozila. Sporije vozite i smanjite toplinu u kabini.

"Brzina i aerodinamika imaju veliki utjecaj na doseg, bez obzira na temperaturu", naglasio je.

Što se tiče hladnog vremena, Tesla nije odmah odgovorila na upit CBS MoneyWatch-a. Međutim, njihova web stranica savjetuje vlasnike da održavaju bateriju punom iznad 20% tijekom izrazito hladnih uvjeta. Također, proizvođač ističe da je povećana potrošnja energije normalna, jer vozila troše više energije za grijanje baterije i kabine.

"Uveli smo nekoliko ažuriranja kako bismo poboljšali vaše iskustvo vožnje pri niskim temperaturama, uključujući bolju ukupnu termalnu izvedbu, brže Supercharging i poboljšanu klimatizaciju kabine", navodi Tesla na svojoj web stranici.

Unatoč problemima koje su neki vlasnici Tesle imali tijekom hladnog vremena u Chicagu, vjerojatno neće promijeniti mišljenje potencijalnih kupaca o električnim vozilima, prema riječima Scotta Casea. "Oni koji nisu planirali kupiti jedno osjećaju se dobro zbog svoje odluke nakon što su vidjeli situaciju u Chicagu, dok su oni koji su već planirali kupiti električno vozilo već donijeli svoju odluku", izjavio je.

Kopirati
Drag cursor here to close