Bljesak u Španjolskoj

Stigla je nova Toyota C-HR, vadite novce iz čarape!

Moderna tvornica u Turskoj počela je s proizvodnjom automobila kojeg Toyota s pravom naziva budućim bestselerom.
AutoMoto / Flash | 13. 11. 2023. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sunčanoj Ibizi smo upoznali novu Toyotu C-HR, automobil koji je prije skoro osam godina unio neobičnu živost u Toyotin program i, pogotovo u Europi, priskrbio ovom japanskom proizvođaču sasvim nove kupce, koji su u modelu C-HR vidjeli odvažan stilski iskorak.

Stoga nimalo ne čudi da Toyota kod nove generacije ovog automobila ništa nije htjela prepustiti slučaju, a pogotovo pokušati spavati na lovorikama.

Europski auto za europske kupce, tako bi mogli nazvati C-HR, koji se proizvodi u modernoj tvornici TMMT Sakarya u Turskoj, gdje se ugrađuju i u Europi proizvedene baterije.

Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR

Novi C-HR nastavlja tamo gdje je prethodni model stao, uzeo je od njega sve osnovne značajke, ali je u svakom milimetru to posve novi automobil. Hrabar dizajnerski iskorak kojim se nametnuo prvi C-HR ponovljen je opet i to izuzetno efikasnim i agresivnim crtama nove generacije, u takozvanom tri-fold dizajnu, a kojoj dvobojna karoserija, s crnim krovom i crnim stražnjim krajem, samo još naglašava dizajn.

Još odvažniji dizajn, još bolja oprema

Rekli bismo kako sve ono što je Toyotu nekoć činilo pouzdanim, ali konzervativnim proizvođačem, odavno više ne vrijedi. Pouzdanost je i dalje tu, ali dizajn je hrabar i razigran. Tema dijamanta opet je razrađena po čitavom automobilu, a osjetan je skok u kvaliteti materijala, tehnologije, digitalizacije – i raskoši boja i svjetala, počev od vanjskih do onih unutarnjih, ambijentalnih.

Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR
Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR
Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR
Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR

Upravo će ambijentalno osvjetljenje prema zamisli dizajnera, činiti boravak u Toyoti C-HR nezaboravnim iskustvom, jer će se boje mijenjati tokom cijelog dana i usklađivati sa vanjskom situacijom. A pogled na vanjsku situaciju ide i kroz fenomenalni novoprojektirani panoramski krov, kojim će posebno biti oduševljeni putnici straga.

U oči također odmah upadaju nove uvučene kvake na vratima, a čitav proces ulaska po prvi put na Toyotama potpuno podsjeća na trend viđen na električnim automobilima. Također, C-HR u novom izdanju donosi mogućnost korištenja digitalnih ključeva, gdje automobil otključavate mobitelom.

Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR

Posebna priča su potpuno novi sustav automatskog parkiranja, čak i bez vozača u vozilu, a već odranije poznat Toyotin sustav Smart Connect dotjeran je i bežično povezuje središnji zaslon s pametnim telefonom i putem Apple Car Play ili Android Auto aplikacije.

Automobil novog doba

Tu je i MyT aplikacija kojom dodatno upravljate funkcijama automobila, a novi digitalni instrumenti pred vozačem ne samo da su puni informacija i podesivi po važnosti funkcija i obavijesti, nego i imaju novu grafiku, koja u cjelinu povezuje središnji ekran i ekran pred vozačem i nudi novu razinu oštrine i kvalitete prikaza.

Naravno, fokus je na dosegu vožnje na struju i ukupnom dosegu, pa su informacije tog tipa gurnute u prvi plan. Tu je i cjelokupan paket sigurnosnih elemenata, kako pasivne, tako i aktivne sigurnosti, što čini Toyotu C-HR malom utvrdom na kotačima, koja misli korak ispred vozača.

Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR
Foto: Bljesak.info / Toyota predstavila novi C-HR

Povećan je komfor, novo podvozje osjetno bolje guta rupe i neravnine, a i unutrašnjost je ugodnija i prostranija nego ranije. Funkcije su intuitivnije i dovedene do ergonomskog savršenstva, ali je zadržano klasično mjesto automatskog mjenjača, na središnjoj konzoli. Novi C-HR je naslonjen na dizajn električnog bZ4X modela, ali ostaje vjeran isključivo hibridnoj tehnologiji. To znači da nema više nikakve mogućnosti da ovaj auto nabavite u samostalnoj benzinskoj formi, a dizeli su za Toyotu u ovom segmentu odavno davna prošlost.

Snaga od 140 do 220 ''konja''

Hibridnu konjicu predstavljaju 1.8 i 2.0 hibridni modeli u poznatoj Toyota HEV varijanti sa 140 i 197 KS (nije potrebno „štekanje“ auta u struju), također i veći 2.0 HEV s naprednim sustavom pogona na sva četiri kotača i 200 KS, a napokon stiže i Plug-in hibrid od 220 KS (PHEV), koji ćete moći dopunjavati i na utičnici, a stiže samo u 2.0 varijanti motora i početkom naredne godine.

Smanjenje potrošnje na ispod 5 litara i niži nivo CO2 u ispuhu se podrazumijevaju, a sudeći po viđenom u Španjolskoj, Toyota C-HR bit će opet bestseler. Jednostavno, još atraktivniji je nego prije, komforniji je, kvalitetniji je, pogon je moderniji i unutrašnjost je konačno u skladu s najnovijim trendovima tehnologijama. Na sve to ide poznata Toyotina kvaliteta i trajnost, kao dodana vrijednost. O opremi, verzijama i cijenama čim Toyota C-HR stigne na duži test i na naše tržište. A to će biti vrlo, vrlo brzo.

Kopirati
Drag cursor here to close