Nije loš?

Fiat predstavio Multiplu 6x6, unikat u čast "najružnijeg automobila na svijetu"

Specijalnu verziju Multiple potpisuje Roberto Giolito, dizajner originalnog modela iz 1998. godine, koji je sada šef Stellantis Heritagea.
AutoMoto / Flash | 30. 01. 2024. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska kompanija Fiat predstavila je unikatni automobil pod nazivom Multipla 6x6, kojim proslavlja "inovativni dizajn" ovog modela.

Specijalnu verziju Multiple potpisuje Roberto Giolito, dizajner originalnog modela iz 1998. godine, koji je sada šef Stellantis Heritagea, a koji "pokriva" talijanske brendove Alfu Romeo, Fiat, Lanciju i Abarth.

Stil i estetika

Nijedan dizajner ne želi čuti da je njegovu kreaciju teško gledati, no čak i iz Fiat Classichea kažu da "Multipla redefinira ulogu dizajnera tako što razvija uobičajenu ideju da se oni bave isključivo stilom i estetikom".

Nasuprot tome, Fiat 500e se uglavnom bavi estetikom, a sva ostala praktična razmatranja su na drugom mjestu.

Za one koji se pitaju zašto onda kreirati specijalno izdanje, evo odgovora. Iako možda nije lijepa, Multipla je itekako "pametna". BBC-jeva emisija "Top Gear" joj je dodijelila nagradu za automobil godine, a čak je ovaj model bio izložen u Muzeju moderne umjetnosti 1999. godine.

Oni koji su vidjeli preliminarne skice možda će se sjetiti razloga za svaki od šest likova vidljivih na vratima i sjedištima automobila. Ne samo da je Multipla specifično dizajnirana da ohrabri "razgovore u šest smjerova", nego je i automobil koji može biti veoma koristan za šest potpuno različitih ljudi.

Više ljudi za isti auto

Tako je "rođeno" šest crtanih likova, koji ukrašavaju ovo specijalno izdanje. Biznismen, monah, čovjek slobodnog duha, istraživač, dijete koje se zamišlja kako vozi automobil te žena koja ide u grad nalaze se na skicama ilustrujući Fiatov cilj proizvodnje svestranog vozila koje može ispuniti nekoliko uloga.

Metalne površine su lakirane u Turchese Bio boju, koja podsjeća na otvorene prostore i more, dok su plastični branici, pragovi, odbojnici na vratima u sivo - bijeloj boji baš kao i felge. Ova boja dominira unutrašnjosti, a plavi elementi su zaduženi za kontrast.

Multipla 6x6 je dio serije Reloaded by Creators najavljene 2018. godine. Program restaurira i blago modificira klasične Stellantis Herigate proizvode te kreacije prodaje javnosti.

Među obećanim kreacijama su Alfa Romeo SZ, Lancia Fulvia Coupe Montecarlo i Spidereuropa Pininfarina, no dosad su viđeni modeli Alfa Romeo 8C, Alfa Romeo 4C, Fiat Panda 4x4 i Abarth 500.

Više restauriranih klasika se očekuje u budućnosti, no samo su Multipla 6x6 i Panda 4x4 na prodaju.

Kopirati
Drag cursor here to close