Prodaja

EU - Dizel preskočila struja

Automobili na dizel imali su 13,4 posto tržišnog udjela, navodi belgijska novinska agencija Belga.
AutoMoto / Flash | 19. 07. 2023. u 15:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani EU-a u lipnju su kupili više električnih automobila nego automobila sa dizel motorom, pokazali su u srijedu podaci Europskog udruženja proizvođača automobila - ACEA.

Električni automobili prvi su put u europskoj povijesti nadmašili prodaju automobila na dizel, naveli su u udruženju.

Pročitajte još

Sa 158.252 registracije, novi električni automobili ostvarili su 15,1 posto tržišnog udjela u lipnja.

''To pozicionira električne automobile na baterije kao treći najpopularniji izbor ljudi koji kupuju novi automobil, ispred auta sa dizel motorom po prvi put'', navode iz ACEA-e.

Automobili na dizel imali su 13,4 posto tržišnog udjela, navodi belgijska novinska agencija Belga.

Najpopularniji izbor kod kupovine automobila imali su automobili na benzin (36,3 posto tržišnog udjela), a slijede ih hibridni električni automobili (24,3 posto).

U prvoj polovici 2023. u EU je registrirano više od 5,4 milijuna novih osobnih automobila, 18 posto više nego u istom razdoblju 2022.

''Napredak u posljednjih nekoliko mjeseci ukazuje na to da se europska automobilska industrija oporavlja od poremećaja u opskrbnom lancu uzrokovanih pandemijom COVID-19. Međutim, brojke su i dalje 21 posto manje nego 2019. godine'', stoji u priopćenju ACEA-e.

U Belgiji je u prvoj polovici godine registrirano 264.475 novih osobnih automobila, preko 35 posto više nego u prvoj polovici 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close