Sajam u Hannoveru

DAF XD proglašen najboljim međunarodnim kamionom za 2023. godinu

XD, DAF-ov novi distribucijski kamion, pobijedio je sa 134 boda, porazivši nove Scania Super i Mercedes-Benz Actros kamione s novim motorom OM471.
AutoMoto / Flash | 20. 09. 2022. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

DAF Trucks osvojio je nagradu ''Međunarodni kamion godine 2023.'' sa svojim novim kamionom XD.  U protekloj godini DAF je također pobijedio sa modelima XF, XG i XG+.

Novom predsjedniku DAF Trucksa, Haraldu Seidelu, predsjedavajući žirija Gianenrico Griffini uručio je nagradu ITOY za 2023. uoči sajma IAA Transportation u Hannoveru.

XD, DAF-ov novi distribucijski kamion, pobijedio je sa 134 boda, porazivši nove Scania Super i Mercedes-Benz Actros kamione s novim motorom OM471.

Na temelju pravila žirija Međunarodnog kamiona godine (IToY), godišnja nagrada ide kamionu koji je stavljen na tržište u proteklih 12 mjeseci i koji daje najveći doprinos učinkovitosti cestovnog prometa. Ova se prosudba temelji na nekoliko kritičnih kriterija, uključujući tehnološke inovacije, udobnost, sigurnost, upravljivost, uštedu goriva, utjecaj na okoliš i ukupne troškove vlasništva (TCO).

Foto: Bljesak.info / DAF XD proglašen najboljim međunarodnim kamionom za 2023. godinu

DAF-ov XD u potpunosti je iskoristio nove EU propise koji se odnose na mase i dimenzije. Radi se o kamionu koji poboljšava izravnu vidljivost (važan čimbenik za distribucijska vozila), prostor u kabini, aerodinamiku, učinkovitost goriva, aktivnu i pasivnu sigurnost i udobnost vozača.

Tijekom nedavnih probnih vožnji u Nizozemskoj, novinari IToY-a cijenili su vozački položaj i poboljšanu sveobuhvatnu vidljivost zahvaljujući velikom, zakrivljenom vjetrobranskom staklu s niskom linijom pojasa, bočnim prozorima s niskom linijom pojasa i desnim bočnim vratima s prozorom Curb View.

Foto: Bljesak.info / DAF XD proglašen najboljim međunarodnim kamionom za 2023. godinu

Ove značajke – zajedno s opcijskim sustavom digitalnog vida koji zamjenjuje tradicionalne retrovizore, prednje retrovizore i bočne retrovizore – poboljšavaju sigurnost ranjivih sudionika u prometu na prometnim gradskim cestama.

Novinari IToY-a također su pohvalili performanse novog, visoko učinkovitog pogonskog sklopa, koji se temelji na šesterostrukom motoru Paccar MX-11, u kombinaciji s automatiziranim mjenjačem ZF TraXon s naprednim funkcijama predviđanja.

Predsjednik žirija, Gianenrico Griffini, sažeo je glasovanje žirija u zajedničku izjavu: “Uvođenjem nove serije XD, DAF je isporučio najsuvremeniju obitelj kamiona za distribuciju koja postavlja novi standard u industriji kamiona. Osim toga, novi XD također je prikladna platforma za sljedeću generaciju baterijsko-električnih vozila (BEV), koja će biti predstavljena na IAA Transportation sajmu.”

Foto: Bljesak.info / DAF XD proglašen najboljim međunarodnim kamionom za 2023. godinu

 

O nagradi

Nagradu International Truck of the Year (IToY) osmislio je 1977. britanski novinar i legendarni urednik časopisa TRUCK, Pat Kennett. Danas 24 člana žirija predstavljaju vodeće časopise o gospodarskim vozilima diljem Europe.

Posljednjih je godina IToY grupa proširila svoju sferu utjecaja imenovanjem "pridruženih članova na rastućim tržištima kamiona Kine, Indije, Južne Afrike, Australije, Brazila, Japana, Irana, Novog Zelanda, Izraela i Malezije."

Ukupno, kombinirano čitateljstvo IToY-ovih 24 članova žirija i 10 suradnika prelazi 1.100.000 vozača kamiona. 

Kopirati
Drag cursor here to close