Bljesak u Češkoj

Škoda predstavila Octaviju, osvježeno izdanje svog bestselera, s ugrađenim ChatGPT-jem

Osvježena Škoda Octavia 4. generacije predstavljena je u Češkoj, noseći nasljedstvo uspješnog modela koji je osvojio 7 milijuna kupaca u 60 zemalja. Češki proizvođač posvetio je veliku pažnju redizajnu, pokazujući kontinuiranu evoluciju
AutoMoto / Flash | 14. 05. 2024. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redakcija portala Bljesak posjetila je Češku, gdje smo posjetili Mikulov - grad u okrugu Břeclav u Južnom Moravskom kraju Češke Republike.

U ovom pitoresknom gradu, češki proizvođač automobila s 129-godišnjom tradicijom, predstavio je inovativnu verziju svog najprodavanijeg modela, Škoda Octavije.

S suptilnim modifikacijama dizajna, nadogradnjom tehnologije i održivijim unutrašnjim prostorom, nova Octavia obećava nadmašiti očekivanja ljubitelja Škode diljem svijeta.

"Naši kupci s pravom očekuju mnogo od modela Octavije i ovo osvježenje podiže naš najprodavaniji model na viši nivo. Inovacije poput potpuno redizajniranog infotainment sustava, novih sigurnosnih sustava, veće upotrebe održivih materijala i snažnijih svjetala za vožnju čine automobil još boljim za svakodnevne istraživače. Siguran sam da će najnovija Octavia iznenaditi i oduševiti vozače i putnike, time potvrđujući mjesto našeg najpopularnijeg automobila," kaže Klaus Zellmer, generalni direktor Škode.

Suptilno unaprijeđen dizajn

Promjene u izgledu automobila su primjetne, ali nenametljive. To uključuje promjenu oblika prednjih svjetala, koje sada fizički i grafički čvršće 'grle' rešetku hladnjaka. Prednja maska automobila također je podvrgnuta manjim promjenama s uspravnijim rešetkama, dajući cijelom prednjem dijelu elegantniji izgled. Jedan od razloga za taj dojam je bliže poravnanje linija prednjeg dijela. Zadnji branik je također potpuno nov.

Nova Octavia dostupna je i u popularnoj Combi verziji.

Foto: Bljesak.info / Osvježena Škoda Octavia 4. generacije
Foto: Bljesak.info / Osvježena Škoda Octavia 4. generacije
Foto: Bljesak.info / Osvježena Škoda Octavia 4. generacije

Novi automobil izgleda vrlo svježe, kao da su dizajneri osvježili dizajn jednostavnim linijama. Ipak, promjene u dizajnu prednjeg i zadnjeg dijela su značajne i vrlo sofisticirane. Neki elementi poboljšane verzije Octavije inspirirani su dizajnom nove verzije modela Superb, ali su kod modela Octavije ti elementi dobili sportski izgled. Jedna od filozofija dizajnera Škode je da što je model manji, dizajn može biti dinamičniji. I zaista, inovirana Octavia dolazi i u RS varijanti.

Održivost i bolja tehnologija

Prednja svjetla u novom dizajnu sada dolaze s opcionalno poboljšanom LED Matrix tehnologijom sa 36 segmenata umjesto 24, i novim značajkama koje omogućavaju da se svjetla za maglu 'izvuku' iz branika. U ovoj verziji, svjetla također imaju moderan Crystallinum svjetlosni dizajn element.

Osvježen izgled naglašen je poboljšanim, snažnijim i redizajniranim svjetlima.

Foto: Bljesak.info / Osvježena Škoda Octavia 4. generacije
Foto: Bljesak.info / Osvježena Škoda Octavia 4. generacije

U unutrašnjosti automobila putnici mogu uživati u održivijim materijalima i opcionalnom infotainment zaslonu od 13''. Ekran od deset inča sada je dio standardnog paketa opreme, a unaprijeđena Octavia također dolazi s dvozonskom automatskom kontrolom klime u standardnom paketu opreme, snažnijim punjenjem povezanih uređaja putem USB-C porta i poboljšanim Kessy sustavom za otključavanje automobila bez ključa.

Nova Octavia bit će dostupna u četiri razine opreme: Essence, Selection, Sportline i RS. Dodatno, kupci mogu birati između jednog od devet paketa opreme Design Selection za unutrašnjost. Postoji i mogućnost odabira ergonomskih sjedala s AGR certifikatom i funkcijom masaže.

Foto: Bljesak.info / Osvežena Škoda Octavia 4. generacije

Unaprijeđena Octavia opremljena je novim značajkama asistencije u vožnji i sigurnosnim sustavima. Nove inteligentne asistencije Park Assist i Remote Park Assist olakšat će parkiranje, dok je sigurnost, posebno na dugim putovanjima, poboljšana novim sustavom za procjenu umora vozača. Taj sustav više ne radi samo s podacima o kretanju volana, već prati informacije iz više izvora i može razlikovati kratkotrajnu nepažnju od stvarnog umora. ChatGPT chatbot temeljen na umjetnoj inteligenciji bit će standardno integriran u glasovni asistent Lauru, uvodeći niz novih mogućnosti koje daleko nadmašuju prethodne glasovne naredbe.

Paleta boja karoserije obuhvaća tri osnovne boje i sedam metalik nijansi.

Snažni motori

Ispod poklopca, unaprijeđena Octavia može imati jednu od pet pogonskih jedinica. Osnovna opcija je 1.5 TSI motor snage 85 kW, koji je uparen sa šestostupanjskim ručnim ili sedmerostupanjskim DSG automatskim mjenjačem. Postoji i verzija tog pogonskog agregata snage 110 kW, dok mild-hybrid verzija ima samo DSG mjenjač.

Foto: Bljesak.info / Osvježena Škoda Octavia 4. generacije
Foto: Bljesak.info / Osvježena Škoda Octavia 4. generacije

Viši u rangu su dvolitarski motori, pri čemu će za verziju s pogonom na sve kotače biti dostupan 2.0 TSI motor snage 150 kW sa automatskim mjenjačem, dok RS verzija sa DSG mjenjačem isporučuje 195 kW. Dostupna su i dva 2.0 TDI dizel motora, pri čemu verzija snage 85 kW ima šestostupanjski ručni mjenjač, a verzija snage 110 kW ponovno ima sedmerostupanjski DSG mjenjač.

Kopirati
Drag cursor here to close