Od Zagreba do Malog Lošinja i natrag

Bljesak je vozio novi Porsche Taycan

Ekskluzivno smo bili dio Porsche karavana kojim su prikazane sve mogućnosti još boljeg, bržeg i udobnijeg Taycana. Koji se sad još i brže puni, za pravi GT užitak!
AutoMoto / Flash | 20. 06. 2024. u 15:45 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voziti Porsche je privilegija. Iako je Porsche kroz godine proizveo milijune automobila i mnogi od njih, čak i oni najstariji, voze cestama, i dalje je velika privilegija posjedovati automobil ove velike marke. Ljudi se okreću za tobom, automatski je tvoj imidž podignut na na viši level, izlazeći ili ulazeći u Porsche šalješ jasan signal okolini da je tvoj stav beskompromisan, životni stil uzbudljiv, ali i da je uživanje uvijek na maksimumu.

Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan

Čak i ova nova vremena, kada se polako gase motori na kojima je automobil kroz 150 godina postao ono što jest, voziti Porsche je privilegija. Čak i na struju, voziti Porsche je privilegija. Razlog je jednostavan – čak i kada je na struju, Porsche je beskompromisno Porsche. I to smo shvatili družeći se s novim Taycanom, vozeći od Zagreba prema Malom Lošinju, na produženom vikend druženju kojem je kao predstavnik Bosne i Hercegovine Bljesak.info ekskluzivno prisustvovao.

Naravno, Porsche Taycan znamo već pet godina. I nakon pet godina jasno nam je kako je električna GT jurilica iz Stuttgarta zauzela mjesta u srcima mnogih koji su shvatili kako će i u električnoj tranziciji Porsche imati "ono nešto". Nakon pet godina stiglo je vrijeme, kako je to vazda bio red u autoindustriji, da se Taycan malo zategne i dotjera – od dizajna vanjštine, do peglanja interijera i, naravno, tehničkih dotjerivanja.

Foto: Maximilián Balázs / Novi Porsche Taycan
Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan

Prvi dojam je kako se nije previše toga promijenilo, ali se suštinski posve dovoljno promijenilo da nam se Porsche Taycan sada čini još uzbudljivijim, pogotovo jer smo na ovom druženju upoznali sve verzije modela – Turbo S, pa onda i najjači Turbo GT (mjesto radnje Grobnik, naravno), uključujući i "karavanski" Sport Turismo i "offroaderski" Cross Turismo.  Taycan je sada brži, udobniji, ima bolji doseg i brže se puni. Izgleda slično, ali opet bolje.

Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan

Od Zagreba prema moru spustili smo se bez straha kako će nam baterija iscuriti. Sad je kapacitet proširen, a punjenje je brže i lakše – od 10 do 80 posto napuni se Taycan za tek 18 minuta, što su dva, tri mostarska srka kave. Naravno, na onim superbrzim punjačima.

Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan

Uz to, prema Porscheu, Taycan već sad, ovinso o verziji može imati doseg od preko 600 kilometara (točnije 678 km), a mi smo put od Zagreba do Malog Lošinja, što je otprilike 320 kilometara uglavnom autoceste, ali i drugih cesta, prevalili sa otprilike 60 posto potrošene baterije, ali ne zaboravite kako smo oduševljeno bili brži nego što inače vozimo i stalno u lijevoj traci.

Foto: Maximilián Balázs / Novi Porsche Taycan
Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan
Foto: Maximilián Balázs / Novi Porsche Taycan

Najjači Taycan sa preko 1000 KS je po sili otprilike sve ono što je i Rimčeva Nevera, samo ima značku Porschea, uređenje Porschea i izradu Porschea, što ipak čini veliku razliku. I još vas ubrzava do stotke za 2,3 sekunde.

Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan
Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan
Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan

Kao i sama prezentacija, koja je obilovala luksuzom, okusima i mirisima najfinijih hotela, restorana i predavanja koja su milovala moždane vijuge, tako su i raznobojni Taycani milovali sva naša čula.

Foto: Bljesak.info / Novi Porsche Taycan

Uključujući i jednog koji je pred našim očima plutao u uvali Čikat u Malom Lošinju. Doduše, nije to bila neka James Bond scena, nego Porsche Taycan na teglenici specijalno ukrašenoj baš za tu priliku, koja je Porsche izlagala pogledima svih gostiju hotela. I more mu je tako lijepo stajalo.

Foto: Maximilián Balázs / Novi Porsche Taycan

U jednom trenutku učinilo nam se da bi, kad bi uopće došli u priliku birati jedan od modela, bili na ogromnim mukama – jer ljudska narav poželjela bi ih sve! I onda nas mašta odvede u snove gdje svaki dan u garaži palimo drugog i tako ukrug jedno 30 Taycana....svaki dan iznova!

A struja? Ima li razlike? Nakon nekog vremena ti to postane nebitno – iako Taycan itekako može poslužiti kao all round automobil, što pokazuje i njegova svakodnevna upotrebljivost, i dalje je njegova esencija ona sadržana u Porscheovskom genu – kada ti zatreba prostor slobode, pronađi ga u Porscheu! I Taycan, sada s još manje ikakvih limita, prava je stvar!

Kopirati
Drag cursor here to close