Ferdinand Habsburg

VIDEO I Praunuk posljednjeg austrijskog cara: Želim biti bolji vozač

"Gdje sam ja kao osoba, ako moram u ovom godinama tražiti novac od roditelja, majke? To sam prestao raditi. Ja sam tražim sponzore", kaže Ferdinand.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 08. 04. 2024. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvorac Schönbrunn se smatra zaštitnim znakom Beča, ali je i najvažnije kulturno blago Austrije te ujedno i najposjećenija turistička atrakcija te zemlje.

Prvobitno je izgrađen kao lovački dvorac s velikim parkom, a na svoju današnju veličinu je nadograđen tijekom 18. stoljeća kada je služio kao ljetna rezidencija carske obitelji Habsburgovaca i njihovih dvorjana. Ferdinand Habsburg kaže kako nekada voli doći i trčati oko dvorca, uživa u uređenim vrtovima.

"Idem tamo, malo lutam po toj ljepoti", reći će Ferdinand Habsburg-Lothringen.

"Tamo je jedna soba koja bi bila moja da sam prestolonasljednik. Jednom prilikom kada su tu boravio na izletu kao dječak od 14 godina sam rekao:

"Nikada ne bih tako uredio svoju sobu".

Izabrao svijet utrka

Sin nadvojvode Karla Habsburg-Lothringena i filantropkinje Francesce von Thyssen Bornemisze te praunuk posljednjeg austrijskog cara Karla, živi u Beču. Međutim, njegov svijet je ipak nešto drugačiji. Njegov svijet su utrke automobila.

"Morao sam naučiti neke manire kako ne bih razočarao obitelj, no nisam strogo odgajan i roditelji su prihvaćali sve moje faze. Učili su me općeljudske vrijednosti: ljubaznosti, uvažavanju, poštivanju starijih... Govorili su mi da ljude prosuđujem prema karakteru, a ne prema izgledu i podrijetlu, da cijenim prave vrijednosti, a ne da budem površan.

Sa sedam godina je otišao na karting i tamo je ostajao jako dugo. Jednom je oborio rekord s odvoženih 1,5 milijuna krugova u jednoj godini. Volio je kasnije i muziku. Čak je imao tri benda, ali je onda je u jednom trenutku morao izabrati.

Slavio u Le Mansu

Muzika je ostala po strani. Vozio je Ferdinand Formulu Renault, Euroformulu, Formulu 3, DTM prije nego što će prijeći na utrke izdržljivosti. Trenutačno nastupa u tri serije, od FIA World Endurance Championshipa, preko Europske Le Mans serije, do američkog IMSA SportsCar Championshipa. Do sada je s ekipom Prema Racinga osvojio Europsku Le Mans seriju 2022. godine. Vozio je prve četiri utrke od šest.

Video: Ferdinand Habsburg

Ima trijumfe u Azijskoj Le Mans seriji, ali i ono što je možda najvažnije u njegovog karijeri. Slavio je na velikoj utrci 24 sata Le Mansa, prije tri godine. Radilo se o LMP2 klasi, njegovi suvozači su bili Robin Frijns i Charles Milesi.

"To je ostvarenje mog sna. Moji suvozači, Robin Frijns i Charles Milesi, obavili su fenomenalan posao u toj utrci", reći će Ferdinand Habsburg. Ove sezone je Ferdinand s ekipom Alpinea nastupao u Kataru, bili su sedmi, dok je na kultnoj Daytoni, utrci koja traje 24 sata završio kao peti.

Video: Ferdinand Habsburg

"Utrke u Americi su nešto drugo. Nastupao sam se po cijelom svijetu, ali ništa nije slično atmosferi u Daytoni na dan trke".

Ne želi novac od roditelja

Naravno, mnogi će reći kako da je Ferdinandu puno lakše nego nikim drugim vozačima, jer u karijeri nikada nije imao problema s novcem. Roditelji su uvijek bili tu da pomognu.

"Ne poričem svoje podrijetlo, presretan sam i privilegiran što imam takve roditelje, njihovu podršku i financijsku sigurnost. Sve je to super, međutim, gdje sam jao kao osoba, ako moram u ovom godinama tražiti novac od roditelja, majke? To sam prestao raditi ja sam tražim sponzore. Želim li biti bolji vozač, moram više investirati u svoje vozačke sposobnosti, imati više specijaliziranih treninga, više vremena provoditi na trkaćoj stazi i simulatoru... A sve to košta", rekao je jednom prilikom Ferdinand. 

Kopirati
Drag cursor here to close