James Hunt

Legendarni britanski as Formule 1, svjetski prvak 1976., umro je prije 30 godina

Uz svu svoju osebujnost i plejbojski život, koji je u borbi protiv establišmenta bio barem jednako radikalan kao istovremeni punk pokret u Engleskoj, James Hunt je na zenitu karijere, 1976. i 1977. najbrži vozač na svijetu.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 15. 06. 2023. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 30 godina, 15. lipnja 1993. umro je James Hunt, legendarni britanski vozač Formule 1, svjetski prvak 1976. godine. Preminuo je nakon burnoga života od srčanog udara u 45. godini života.

James Simon Wallis Hunt, koji je rođen 29. kolovoza 1947. u Epsomu, a odrastao u Belmontu, pobijedio je u 10 utrka i osvojio jednu titulu (1976.). No zbog jedinstvene osobnosti u sjećanju je Hunt mnogo više od drugih statistički usporedivih vozača, legenda Formule 1.

Povijest bilježi da je Hesketh Racing debitirao u Formuli 1 s Jamesom Huntom u proljeće 1973. Taj je tim osnovao godinu dana ranije bogati britanski plemić Alexander Hesketh. Momčad je već stekla reputaciju party trupe u Formuli 3, a Hunt je upotpunio imidž momčadi.

Tri godine kasnije prešao u McLaren, ondje briljirao, ali ne bez poprilične sklonosti trkaćim incidentima.

Drage su mu bile gotovo sve 'supstance' za stimuliranje boljeg raspoloženja, jednako kao i monogamija te život od danas do sutra, bez ikakvog kalkuliranja.

Video: Top 10 Moments Of James Hunt Brilliance

Uz svu tu osebujnost i plejbojski život, koji je u borbi protiv establišmenta bio barem jednako radikalan kao istovremeni punk pokret u Engleskoj, James Hunt je na zenitu karijere, 1976. i 1977. najbrži vozač na svijetu.

Nakon gubitka i vlastite i momčadske forme početkom 1979. u svoj tim ga poziva Walter Wolf i već sredinom sezone, u dobi od samo 32 godine, objesio kacigu o klin.

Hunt se dvaput ženio. Njegova prva žena, Susan "Suzy" Miller, rastala se od njega zbog njegovog stila života i udala se za glumca Richarda Burtona 1976. godine. Imao je dva sina, Toma i Freddieja, sa svojom drugom ženom, Sarah Lomax, od koje se također kasnije razveo.

Nakon kraja vozačke karijere napravio je drugu, na engleskom govornom području gotovo jednako tako poznatu, kao sukomentatorr, a partner mu je bio Murray Walker, u prijenosima utrka Formule 1.

Humor i otvoreno izražavanje pred mikrofonom pribavili su mu novu bazu obožavatelja. (Izvori: Auto Portal i Wikipedia)

Video: James Hunt Goes Crazy After Crash 1975 Monaco Grand Prix
Kopirati
Drag cursor here to close