U Zandvoortu su ginulo i ludo vozilo

U Zandvoortu su ginulo i ludo vozilo

Sport / Ostali sportovi | 02. 09. 2021. u 12:44 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki Niki Lauda je prvi prošao ciljem, ostavivši iza sebe "Profesora" Prosta i neponovljivog Ayrtona Sennu.

To je bila njegova 25. pobjeda u karijeri, pet utrka kasnije je priča bila završena.

Austrijanac se povukao, na kraju te 1985. godine, pa se ispostavilo kako je trijumf na Zandvoortu tog ljeta bio njegov posljednji u karijeri. Na posljednjoj VN Nizozemske. Koja će vrlo brzo nestati iz kalendara i koja nam se nakon 36 godina ponovo vraća.

Još jedna stara, reći ćemo pomalo legendarna staza nakon što smo prošle godine vratili Imolu.

Na oduševljenje ljubitelja Formule 1, posebno onih kojih ne pamte neke ranije utrke na ovoj stazi. Ali i onih koji su skloni tvrdnji kako nema pravih utrka bez onih starih staza kao što su Spa, Monza, Hockenheim, Imola, Suzuka...

Zandvoort je svakako staza koja ima svoju tradiciju, koja ima svoju priču koja je u prvom mandatu trajala od 1948. do 1985. godine s tim da su utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 vozile od 1952.

Foto: Internet / U Zandvoortu su ginulo i ludo vozilo

Jim Clark je vozač koji je jedini uspio slaviti četiri puta, Jackie Stewart i Lauda po jednom manje.

Ferrari je kao konstruktor ima najviše trijumfa, devet. Sama staza je smještena na plaži ili u blizini kako hoćete istoimenog grada, pa vjetar ponekad nanosi pijesak, što stvara određene probleme vozačima.

Tijekom godina, čak i kad se vozilo, doživjela je određene promjene. Prvo je malo produžena, pa su se pojedine šikane mijenjale, kako bi je dodatno usporile.

Roger Williamson izgorio u bolidu

Nažalost, ni staza Zandvoort nije bila pošteđena teških nesreća. Jedna takva se dogodila 1973. godine srpnja mjeseca.

Utrka koja je došla nakon godinu dana pauze, kako bi se neke stvari poput sigurnosnih barijera uz stazu i kontrolnog tornja doradile.

Jackie Stewart je bio najbrži i tom pobjedom ukupno 26. u karijeri, Britanac se probio na vrh kao vozač s najviše s najviše pobjeda u Formuli 1.

Stewart je u karijeri pobijedio još samo jednom i bio je najtrofejniji pobjednik u Formuli 1 sve do 28. pobjede Alaina Prosta 1987. godine.

Međutim, taj rekordni trijumf ostat će u sjeni veliki tragedije koja se desila u osmom krugu utrke.

Roger Williamson tada vozač STP March Racing Teama se pri velikoj brzini zabio u zaštitnu ogradu, a njega je od siline udarca katapultirala skoro 300 metara dalje uz stazu.

Prilikom struganja po stazi stradao je rezervoar, pa se bolid još i zapalio. Williamson nije pretrpio neke teže ozljede, ali je ostao zaglavljen.

Njegov kolega David Purley koji je prvi prolazio stazom u tom trenutku zaustavlja svoj bolid i kreće u misiju spašavanja što je mnoge zbunilo. Kako suce tako i ostale vozače pa utrka nije prekidana, točnije nastavilo se voziti pod žutom zastavom.

Video: Zandvoort, Formula 1 Dutch Grand Prix 1973 (Roger Williamson fatal crash)
Video: SYND 30-7-73 INTERVIEW WITH RACING DRIVER DAVID PURLEY REGARDING THE DEATH OF ROGER WILLIAMSON

Purley je očajnički pokušavao spasiti Williamsona, ali toj je u tom trenutku bila nemoguća misija.

Vozači i suci su mislili kako je ustvari Purley izašao iz svog uništenog bolida, ljudi uz stazu tada nisu bili opremljeni za intervencije prilikom požara. Jedan aparat je bio premalo.

Čak su se u misiju spašavanja uključili i gledatelji koji su mogli čuti Williamsona. Bitka s plamenom i zapaljenim bolidom je nekako završena, ali je Roger Williamson jednostavno izgorio u tom bolidu. Utrka nije prekinuta. 

Prva pobjeda Hunta

Još jedna utrka u Zandvoortu je ostala važna za povijest Formule 1. Ona koja se vozila 1975. godine.

Prvi "playboy" Formule 1 svih vremena, James Hunt odvozio je utrku za priču. Prvo je start utrke bio odgođen radi kišne oluje, ali su vozači i momčadi tražili da utrka krene.

Vozilo se na kišnim gumama, Lauda je poveo, ali je Hunt napravio pravi potez jer je među prvima uzeo gume za suho.

Kako se staza sušila, tako je stjecao prednost. Već u 15. krugu preuzeo je vodstvo i nije ga ispuštao do kraja. Tako je postao postao prvi Englez nakon Petera Gethina koji je pobijedio u utrci Formule 1.

Za malu privatnu momčad Hesketh Racing to je bila prva i jedina pobjeda.

"Bilo je pitanje hoće li izdržati napade Ferrarija. Tada nije bila razvijena tehnologija kao sada, nismo imali pojma što se događa na stazi. Bolid smo mogli vidjeti jedino kada prođe uz boks. Kako se bližio kraja utrke sve sam više sumnjao da ćemo izdržati i nisam bio siguran sve dok izašla kockasta zastava. Ta pobjeda je bila olakšanje za sve nas, jer smo bili pred slomom. Znam da naši navijači nisu žurili na trajekt, već su ostali slaviti zajedno s nama", prisjećao se lord Hesketh.

Video: GP Olanda, Zandvoort 1975 Highlights

Na stazi u Zandvoortu, jednu od svojih luđih utrka ili bolje rečeno jedan od onih krugova koji se voze jednom u životu, odvozio je Gilles Villeneuve 1979. godine. Ne, nije pobijedio Gilles, to je napravio Alan Jones.

Krug na dva kotača

U 51. krugu utrke, Villeneuveu je stradala guma. Bolid se naravno okrenuo na stazi, ali Gilles nije odmah odustao.

Zadnji lijevi kotač više na sebi nije imao ni gumu, strugao je po podlozi i iskrilo je na sve strane, dok je prednji desni kotač bio u zraku. Pa su mnogi svjedoci tog nastupa ovog velikog
vozača pričali kako je tada vozio samo na dva.

Na kraju je ipak Villeneuve odustao, ali zbog kvara na ovjesu. Ipak, taj njegov krug ostao je jedan od onih posebnih kada je u pitanju povijest staze.

Video: Gilles Villeneuve Drives With 3 Wheels - Dutch Grand Prix 1979

Nakon toliko godina čekanja, Formula 1 se ponovo vratila u Nizozemsku, u najboljem mogućem
trenutku.

Max Verstappen je u sjajnoj formi i nema sumnje da će oko staze biti tisuće njegovih
navijača.

I za Hamiltona će ova staza biti veliki izazov, pa vjerujemo kako će se u nedjelju voziti jedna od luđih utrka ove sezone.

Kopirati
Drag cursor here to close