Legendarni vozač Formule 1

29 godina bez legendarnog Ayrtona Senne

Tog prvog svibnja 1994. godine cijeli svijet je plakao.
AutoMoto / Flash | 01. 05. 2023. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 29 godina na Velikoj nagradi San Marina u Imoli poginuo je legendarni vozač Formule 1 Ayrton Senna.

Tog prvog svibnja 1994. godine cijeli svijet je plakao. Sennin plavo-bijeli Williamsov bolid izletio je u zavoju Tamburello pri brzini od 319 km/h zabivši se u ogradu. Formula 1 ostala je bez jednog od najboljih vozača svih vremena, a svijet bez velikog čovjeka.

Bio je to jedan od najcrnijih vikenda u povijesti Formule 1. Sve je počelo još u petak kada se Brazilac Rubens Barrichello za upravljačem Jordana brzinom većom od 200 km/h zabio u ogradu i čudesno preživio. Senna je izjurio iz svog bolida i otišao u medicinski centar kako bi provjerio što se dogodilo njegovom prijatelju. Kada je vidio da je Barrichello živ, vratio se na stazu.

Video: The Tragic Final Days of Ayrton Senna

Nažalost, dan poslije vozač Simteka Roland Ratzenberger (33) doživio je tragičnu nesreću tijekom kvalifikacija. Austrijanac je izgubio kontrolu nad bolidom pri 314 kilometara na sat udarivši u betonski zid na zavoju Villeneuve. Ratzenberger je podlegao teškim ozljedama glave postavši prva žrtva na utrkama F1 nakon Talijana Riccarda Palettija (23) koji je poginuo u Montrealu u lipnju 1982.

Senna je bio šokiran. Na mjestu nesreće plakao je na ramenu glavnog liječnika Formule Sida Watkinsa. Ugledni britanski neurokirurg pokušao je uvjeriti Brazilca da propusti utrku, ali nije uspio, premda je Sennina djevojka Adriane Galisteu otkrila kako je Ayrton imao 'vrlo loš osjećaj u vezi utrke'.

Na startu nedjeljne utrke sudarili su se Portugalac Pedro Lamy (Lotus) i Finac JJ Lehto (Benetton), a leteći dijelovi ozlijedili su nekoliko gledatelja. Sigurnosni automobil je na stazi ostao pet krugova, a nakon što je ponovno krenula jurnjava, Senna je dva kruga poslije na zavoju Tamburello izletio sa staze i pri brzini većoj od 310 kilometara na sat udario u zid.

Legendarni Brazilac u sudaru pretrpio tešku ozljedu glave te je helikopterom prebačen u kliniku Maggiore u Bologni. Međutim, u bolnici su mogli samo konstatirati smrt. Preminuo je momentalno, iako je njegova smrt službeno obznanjena tek u 18.40 po lokalnom vremenu.

Točan uzrok nesreće nikada nije razjašnjen. Provedena je istraga, a vlasnik momčadi Frank Williams, tehnički direktor Patrick Head i dizajner Adrian Newey poslije su završili na talijanskom sudu, no svi su oslobođeni krivnje za tragediju. Nikad se nije saznalo zašto je Brazilac izgubio kontrolu nad bolidom.

Video: Top 10 Moments of Ayrton Senna Brilliance

Senna je poginuo u 34. godini osvojivši tri naslova svjetskog prvaka (1988., 1990., 1991.). U karijeri je upisao 40 Grand Prix pobjeda, a još se 39 puta penjao na pobjedničko postolje. S prve startne pozicije kretao je 65 puta.

Kopirati
Drag cursor here to close