Formula 1

Verstappen je jasno iznio svoj stav o većem broju sprinterskih utrka

Hoće li čelnici Formule 1 uspjeti ostvariti revoluciju u najprestižnijem oktanskom sportu uvođenjem većeg broja sprinterskih utrka?
AutoMoto / AutoMoto Sport | 01. 04. 2023. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali navijačima želi ponuditi natjecateljsku akciju od petka do nedjelje smanjenjem količine treninga, a povećanjem sprinterskih utrka (kojih je do sada bilo šest u sezoni), pišu Sportske novosti.

Pojedinosti potencijalne revizije dosadašnjeg trodnevnog formata još se razrađuju, a nove ideje već su podijelile mišljenja fanova Formule 1, ali i samih aktera.

Svjetski prvak Max Verstappen, koji je osvojio pole position za Veliku nagradu Australije (u nedjelju ujutro) veliki je protivnik inovacija.

Verstappen je jasno iznio svoj stav:

''Nadam se da neće biti previše promjena. Inače neću biti tu predugo. Nisam fan sprinterskih utrka. Kada radimo takve stvari, vikend postaje vrlo intenzivan, a već vozimo puno utrka. Razumijem nastojanja da svaki dan učinimo zanimljivijim, ali tada bismo trebali smanjiti vikend na kvalifikacije u subotu i nedjeljnu utrku. To bi donijelo više uzbuđenja. Idemo prema sezonama u kojima bismo trebali imati 24 ili 25 utrka i ako ih počnete još dodavati ja neću uživati u tome, a sigurno niti sudjelovati'', eksplicitan je bio Verstappen.

Prva od ovogodišnjih šest sprinterskih utrka na rasporedu je 28. travnja u Bakuu. Rezultati sprinta odrediti će startni poredak za glavni događaj, u nedjelju. Usput, razmatra se još jedna tema – uvođenje dodatnih kvalifikacija za Grand Prix, odnosno sprint.

''Utrka u sprintu je preživljavanje, a ne utrkivanje. Ne isplati se riskirati ako imate brz auto. Radije održavam bolid na životu kako bih bio siguran da imam dobar trkaći auto za nedjelju. Ne smatram da je u DNK Formule 1 raditi ovakve sprinterske utrke. Mislim da bi bilo izazovnije aute približiti kvalitetom i imati više timova, koji bi se borili za titulu. To bi bilo suludo i puno uzbudljivije od ovih pokušaja. Tada ne bi bilo niti potrebe za promjenama'', ističe Verstappen.

No, ne slažu se svi sa svjetskim prvakom. Primjerice, oba Mercedesova vozača, George Russell i Lewis Hamilton (koji su se kvalificirali kao drugi i treći na stazi Albert Park u Melbourneu), zalažu se za više sprinteva.

Oni smatraju da sprinterske utrke proizvode više adrenalina predstavljaju dodatno uzbuđenje za vozače, ali i navijače Formule 1.

Kopirati
Drag cursor here to close