Povratak

Daniel Ricciardo vraća se u Formulu 1

"Povratak" Australca u ekipu veseli i direktora AlphaTaurija Franza Tosta, koji smatra da će tim profitirati zahvaljujući iskusnom vozaču.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 14. 07. 2023. u 20:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Harizmatični i simpatični Australac Daniel Ricciardo od naredne utrke Formule 1, koja se vozi na stazi Hungaroring u Mađarskoj, ponovo će imati status punopravnog F1 vozača.

Fanovi popularnog i zaista voljenog ''Honey Badgera'' bili su veoma sretni kada su u utorak vidjeli Ricciarda u bolidu RB19, ekipe Oracle Red Bull Racing tokom Pirellijevog testa guma na stazi Silverstone.

Istog dana su dobili još bolju vijest, službeno je priopćeno da će Ricciardo od sljedećeg trkačkog F1 vikenda, koji je na rasporedu od 21. do 23. srpnja na stazi Hungaroring, voziti za AlphaTauri na "posudbi" iz Oracle Red Bull Racinga. Australac će u bolidu AT04 zamijeniti Nycka de Vriesa te se tako vratiti na grid i ponovo boriti za bodove.

Impresivna vožnja

Šef Oracle Red Bull Racinga Christian Horner bio je impresioniran onim što je Ricciardo pokazao na stazi Silverstone tokom Pirellijevog testa.

"Bilo je sjajno vidjeti da Daniel nije izgubio formu dok je bio daleko od utrka. Ono što je radio u simulatoru, prenio je na stazu. Njegova vremena tijekom testa guma bila su izuzetno konkurentna, vozio je zaista impresivno i zaista s uzbuđenjem čekamo da vidimo šta će mu ostatak sezone donijeti tokom posudbe u AlphaTauriju.''

"Povratak" Australca u ekipu veseli i direktora AlphaTaurija Franza Tosta, koji smatra da će tim profitirati zahvaljujući iskusnom vozaču.

"Veoma sam zadovoljan što je Daniel ponovo u timu. Ne sumnjamo u njegova vozačke vještine, on većinu nas već poznaje, tako da će prilagodba biti lagana i jednostavna. Tim će profitirati od njegovog iskustva, riječ je o vozaču koji ima osam pobjeda na utrkama Formule 1. Zahvaljujem se Nycku de Vriesu na njegovom vrijednom doprinosu tokom perioda koji je proveo s ekipom i želim mu sve najbolje u budućnosti", kazao je Tost.

Foto: PR / Daniel Ricciardo

Kao što je poznato, Daniel je na kraju prošle godine napustio McLaren, a potom se vratio u Oracle Red Bull Racing za koji je ranije vozio u periodu između 2014. i 2018. godine, gdje je došao iz ekipe Torro Rosso, odnosno današnjeg AlphaTaurija. Međutim, ovog puta u "starom jatu" nije imao ulogu vozača na gridu, nego je postao rezervni vozač. Često je bio na utrkama pružajući podršku ekipi, a istovremeno je radio sjajan posao u simulatoru.

Bogato iskustvo i osam F1 pobjeda

Vozački kvaliteti i iskustvo 34-godišnjeg Australca nisu upitni, u karijeri je vozio na 232 utrke, ostvario je osam pobjeda, 32 podijuma, tri pole positiona i 16 najbržih krugova, a osvojio je ukupno 1.311 bodova. U Formuli 1 je debitovao 2011. godine i to na utrci za Veliku nagradu Velike Britanije, prvu pobjedu je ostvario 2014. godine u Kanadi, a posljednju u Italiji 2021. godine. U svojoj F1 karijeri je vozio za HRT (2011.), Torro Rosso (2012. - 2013.), Red Bull Racing (2014. - 2018.) Renault (2019. - 2020.) i McLaren (2021. - 2022.).

Ricciardo je poznat i kao veliki pozitivac i šaljivdžija, a dokazao je to mnogo puta tokom svoje karijere. Uvijek je pronalazio razlog za šalu, smišljao je nove "fore", a njegov "zarazni" smijeh uvijek je podizao atmosferu. Upravo zbog toga njegov pravi povratak mnogo znači za F1 svijet, kako za samo natjecanje tako i za publiku.

Kopirati
Drag cursor here to close