Kakav peh!

Charles Leclerc u Monacu razbio Laudin bolid Formule 1 iz 1974. godine

Aktualni vodeći vozač poretka Svjetskog prvenstva Formule 1 nije se proslavio.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 17. 05. 2022. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monaco Historic Grand Prix događaj je koji se tradicionalno održava svake druge godine, dva tjedna prije Velike nagrade Monaka za Svjetsko prvenstvo Formule 1. Ovoga vikenda održano je novo izdanje utrke povijesnih vozila, u kojoj su sudjelovali brojni legendarni bolidi iz povijesti utrkivanja u Kneževini, a pojedini događaji bili su posvećeni velikanima kao što su Graham Hill, Juan Manuel Fangio, Jackie Stewart, Ayrton Senna ili Niki Lauda.

Upravo ovaj posljednji ostat će zapamćen po nezgodi koja je zadesila Laudin bolid. U legendarnom Ferrariju 312 B3 kao vozač je sjedio Monegažanin Charles Leclerc, inače vodeći vozač aktualnog Svjetskog prvenstva Formule 1. Pri ulasku u isto tako legendarni zavoj Rascasse izgubio je kontrolu nad bolidom, doživio proklizavanje stražnjeg kraja te – završio u zaštitnoj barijeri, javlja AutoNet.

Ferrari 312 B3 korišten je u Formuli 1 od 1970. do početka 1975. godine, a isti model su za Scuderiju vozili Mario Andretti, Niki Lauda, Clay Regazzoni i Jacky Ickx. Bolid koji je ove nedjelje stradao u Rascasseu vozio je Niki Lauda 1974. godine, u svojoj debitantskoj sezoni u Formuli 1. Zbog nepouzdanosti bolida te godine nije uspio biti među konkurentima za titulu svjetskog prvaka, a čini se kako je kvaliteta bolida presudila i Leclercu – naime, vozač je kasnije tvitao da je na ulasku u Rascasse “izgubio kočnice”.

Srećom, prošao je bez ozljeda. Kad je riječ o šteti na bolidu, nastradalo je većinom stražnje krilo, a o financijskim posljedicama za ovakav muzejski primjerak za sada se ne govori.

Spomenimo na ovom mjestu usput i da je u Monaku ovoga vikenda okončana i aukcija na kojoj je prodan Williamsov bolid FW14 iz sezone 1991. Ovaj bolid je najpoznatiji po tome što ga je tada vozio Nigel Mansell i na njemu, kada je ovaj ostao bez goriva u zadnjem krugu, do boksa prevezao Ayrtona Sennu. Nepoznati kupac za ovaj je bolid bez motora pristao platiti rekordnih 4.055.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close