Alfieri Maserati

Bio je neformalni vođa među šestoricom braće Maserati

Iako je Alfieri je bio glavni osnivač tvornice Maserati, imao je još čak petoricu braće u obiteljskom poslu: Carla, Binda, Marija, Ettorea i Ernesta. Svi su oni na neki način doprinijeli razvoju automobilske marke Maserati.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 03. 03. 2024. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Auto Portal / Alfieri Maserati ( 23. rujna 1887., Voghera -  3. ožujka 1932., Bologna)

Slavni konstruktor automobila Alfieri Maserati umro je na današnji dan, 3. ožujka 1932. godine u Bologni.

Godine 1914. osnovao je radionicu "Officine Alfieri Maserati", koja je 1926. počela proizvoditi vlastite trkaće automobile i danas je poznata kao Maserati S.p.A. pripada Fiat Chrysler grupi.

Godine 2014. izrađen je model Maserati Alfieri, nazvan u čast pokojnog glavnog osnivača tvornice.

Iako je Alfieri je bio glavni osnivač tvornice Maserati, imao je još čak petoricu braće u obiteljskom poslu: Carla, Binda, Marija, Ettorea i Ernesta. Svi su oni na neki način doprinijeli razvoju automobilske marke Maserati.

Imali su i sedmog brata (također imenom Alfieri) koji je, nažalost, umro u dobi od samo godinu dana.

Alfieri Maserati rođen je vjerojatno 23. rujna 1887. kao četvrto dijete svojih roditelja.

Otac je Rodolfo je radio kao strojovođa i, prema drugim izvorima, kao željeznički inženjer u Lombardiji, u sjevernoj Italiji, a sinovi su preuzeli očev interes za tehnički posao.

Godine 1903. Alfieri Maserati započeo je obuku za mehaničara kod proizvođača automobila Isotta Fraschini u Milanu. Preporuku mu je dao njegov brat Carlo, koji se tamo ranije zaposlio. 

Video: Maserati. 100 years of history

Nešto kasnije Carlo prelazi u tvornicu motornih vozila Bianchi, a Alfieri ga slijedi 1905. godine. Uz posao, imao je priliku biti uspješan u moto sportu. Nakon nekoliko godina, Alfieri se vratio u Isottu Fraschini, gdje je radio kao testni vozač i servisni inženjer.

Godine 1910. Carlo je umro od upale pluća, a Alfieri Maserati i njegov brat Bindo otišli su u Argentinu kako bi radili u tamošnjoj podružnici Isotta. Alfieri je dizajnirao trkaći automobil u Buenos Airesu koristeći tehnologiju Isotta, koji je i sam vozio na nekim lokalnim automobilističkim natjecanjima.

Nakon kratkog boravka u Londonu, braća Maserati vraćaju se u Italiju 1914. godine.

Nakon osnivanja vlastite tvornice nastao je i poznati simbol Maseratija – trozubac – navodno je nastao na bazi trozupca kojeg drži kip Neptuna na trgu zvanom Piazza Maggiore u Bologni.

Taj se trg nalazi ispred znamenite bazilike sv. Petronija (Basilica di San Petronio), zaštitnika Bologne. Inače, riječ je o jednoj od najvećih katoličkih crkvenih građevina na svijetu.

Simbol je dizajnirao Mario, koji s braćom nije dijelio inženjersku strast, više je bio umjetnički nastrojen.

Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore i Ernesto bili su zaljubljenici u trkaće bolide, kao i brojni vozački velikani poput Stirlinga Mossa i Juana Manuela Fangia, koji su slavu, među inim, stekli baš pobjeđujući u Maseratijima.

Prvi susret svjetske javnosti s automobilom koji na sebi ima trozube osti zbio se 25. travnja 1926., kad je Maserati Tipo 26 startao na slavnoj sicilijanskoj utrci Targa Florio.

Njegov je upravljač u ruke uzeo Alfieri Maserati, konstruktor, ali i talentirani vozač, i glatko uzeo pobjedu u klasi (do 1,5 litre).

Radionica koju je vodio tad je već bila stara punih 11 godina, no u početku je bila tek proizvođač svjećica i servis za održavanje i tuning automobila tvrtke Isotta Fraschini. 

Video: The Inspiring Story Of Maserati

Prvi trkaći auto napravili su 1920., ali za Isottu. Bio je to Tipo Speciale s kojim je Alfieri 1921. i 1922. deklasirao konkurenciju.

Mora se kazati kako su ostala braća ipak posjedovala manje sposobnosti i vizije te tvrtku 1937. kupuje Adolfo Orsi.

Tada je počela duga priču o financijskim problemima i promjenama vlasništva, koja će obilježiti povijest tvrtke Maserati, koja je od 1993. pod kapom tvrtke Fiat.

Alfieri Maserati umro je razmjerno rano, u dobi od samo 44 godine. Nadživjela su ga četvorica braće, od kojih su neki dosegli vrlo visoku starost.

Tako je Bindo Maserati doživio dob od oko 97 godina, Ettore od 96, a Mario od oko 91. Posljednji od svih umro je Ettore Maserati, koji je poživio sve do 1990. godine.

Opširnije o braći Maserati može se pročitati OVDJE

 

Kopirati
Drag cursor here to close