HNŽ

Dvije vjeronaučne manifestacije: O znanstvenicima i ovisnicima

Zavod za školstvo organizira treću godinu zaredom vjeronaučnu manifestaciju za učenike prvih razreda srednjih škola Hercegovačko – neretvanske županije
Kultura / Vjera | 04. 05. 2024. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za školstvo organizira treću godinu zaredom vjeronaučnu manifestaciju za učenike prvih razreda srednjih škola Hercegovačko – neretvanske županije ovaj put pod nazivom Znanstvenici vjernici.

Manifestacija će biti održana 7. svibnja u HDHS Kosača u 11 sati. Nastupit će 11 škola ove županije. Učenici će tijekom manifestacije prikazati svoj rad znanstvenika vjernika u formi prezentacije, video uratka, plakata ili scenske izvedbe.

Kršćanska vjera

Cilj manifestacije je da učenici istaknu najznačajnije znanstvenike vjernike koji su tijekom višestoljetne hrvatske i europske povijesti svojim životom i djelovanjem ostavili duboke tragove u društvu u kojem su živjeli i kako je kršćanska vjera u Presveto Trojstvo imala presudnu ulogu u razvoju znanosti unutar zapadne judeo-kršćanske civilizacije.

Učenici će tijekom manifestacije istaknuti značajne vjernike znanstvenike i uočiti prisutnost temeljnih vrednota kraljevstva Božjega u njihovim životima kao što su: istinoljubivost, rad, molitva, vjera, pravednost i dosljednost.

Manifestaciju će pratiti glazbeni program.

Slobodni od ovisnosti

Uz ovu, Zavod za školstvo organizira i vjeronaučnu manifestaciju za učenike osmih razreda osnovnih škola Hercegovačko – neretvanske županije.

Ove godine naziv manifestacije nosi naziv ''Slobodni od ovisnosti'' i bit će održana 6. svibnja u Bijakovićima u zajednici Cenacolo s početkom u 11 sati. Učenici će prikazati fenomen ovisnosti u formi koju su odabrali (scenski nastup, prezentacija, strip, video uradak, fotografija, debata, afirmacijsko izlaganje, plakati).

Cilj vjeronaučne manifestacije je uočiti opasnosti fenomena suvremenih ovisnosti u koje najčešće upada suvremena mladež kao što su igre na sreću, tv programi, računala i pametna tehnologija, video igre, društvene mreže, adrenalin, kocka, cigarete, alkohol, energetska pića i različite vrste opojnih droga.

Učenici će prepoznati i protumačiti razloge zbog kojih mladi najčešće postaju ovisnici i kritički razmisliti o posljedicama za pojedinca i okolinu i tako izgrađivati osobni stav i čvrsti karakter pred napastima suvremenih ovisnosti kod mladih i otkriti važnost kršćanske vjere u izgradnji vlastitih životnih vrednota.

Manifestaciju će pratiti glazbeni dio i na kraju manifestacije svjedočanstvo mladih iz zajednice Cenacolo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close