Terorizam

Rusija upire prstom u Zapad, Zapad upozorava na nove napade: Tko je skupina ISIS-K ?

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u proteklom desetljeću, a zapadni analitičari navode kako ''ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dvije godine…''
Vijesti / Terorizam | 25. 03. 2024. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki dužnosnici tvrde da je napad na tržni centar u Moskvi u petak 22. ožujka izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K) i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u sljedećih šest mjeseci, objavio je New York Times.

Upozorenja Kongresu

List navodi da je američki Kongres upozoren 21. ožujka da ISIS-K ''posjeduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u sljedećih šest mjeseci bez skoro ikakvog upozorenja''.

No, Rusija je u ponedjeljak dovela u sumnju tvrdnje SAD-a da je Islamska država odgovorna za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno 137 ljudi, a ranjeno 182.

Glasnogovornica Marija Zaharova dovela je u pitanje američke tvrdnje o odgovornosti spomenute džihadističke skupine koja je ne tako davno kontrolirala golema područja Iraka i Sirije.

''Pažnja – pitanje za Bijelu kuću: Da li ste sigurni da je Islamska država. Možda biste trebali ponovo promisliti'', rekla je Zaharova.

Ona je rekla kako SAD širi verziju IS-a kao “babaroge” kako bi zaštitila svoje “štićenike” u Kijevu i podsjetila da je SAD podržavao “mudžahedine” u borbi protiv sovjetskih snaga 80-ih.

Veza s Ukrajinom?

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je pritvoreno 11 ljudi, uključujući četvoricu napadača, koji su pobjegli iz koncertne dvorane i uhvaćeni su na putu prema Brjanskoj oblasti, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve.

''Pokušali su se sakriti i otići prema Ukrajini, gdje je, prema preliminarnim podacima, za njih s ukrajinske strane pripremljen prolaz kako bi prešli državnu granicu'', rekao je Putin.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) je rekla da su napadači imali kontakte u Ukrajini te da su uhvaćeni blizu granice.

S druge strane, Bijela kuća je objavila da je američka vlada Rusiji prenijela informacije ranije ovog mjeseca o planiranom napadu u Moskvi te je izdala javno upozorenje svojim državljanima u Rusiji 7. ožujka.

Također, kazala je da je za napad odgovorna isključivo Islamska država.

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u proteklom desetljeću, a zapadni analitičari navode kako ''ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dvije godine i često kritizira predsjednika Vladimira Putina''.

Napadi

Stručnjak za protuterorizam Colin Clarke je rekao kako ta grupa ''optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Afganistanu, Čečeniji i Siriji'' te da veliki broj pripadnika ISIS-K iz središnje Azije, a da žive i rade u Rusiji.

U rujnu 2022. godine, ISIS-K je preuzeo odgovornost za samoubilački napad na rusko veleposlanstvo u Kabulu, a ta je skupina preuzela odgovornost i za napad na kabulskom aerodromu 2021. godine tijekom evakuacije američkih trupa i civila.

Naime, ISIS-K grupa postala je poznata poslije dolaska talibana na vlast u Afganistanu 2021. godine kada je njen član, bombaš samoubojica ubio 13 američkih službenika i 170 civila.

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice s Pakistanom, većina njihovih planova u Europi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

U srpnju 2023. godine Nizozemska i Njemačka su u zajedničkoj akciji uhitile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih s ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Njemačkoj, podsjeća New York Times.

 

Kopirati
Drag cursor here to close