Ibro Ćufurović

Bh. ISIL-ovac priznao krivnju za ratovanje u Siriji

Sljedeće ročište zakazano je za 18. prosinac kada će Sud provjeravati ostaje li Ćufurović pri priznanju krivnje.
Vijesti / Terorizam | 05. 12. 2019. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ibro Ćufurović priznao je krivnju za ratovanje u Siriji, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov branitelj Senad Dupovac, naglasivši da smatra da će njegov branjenik priznanjem krivice dobiti blažu sankciju nego da se suđenje nastavi do izricanja presude.

Obrana Ćufurovića ponudila je ranije Tužiteljstvu BiH sporazum o priznanju krivnje u kojem je predložila kaznu od godinu i po do tri godine zatvora, ali je tu ponudu Tužiteljstvo odbilo, a kasnije nije dostavilo svoju ponudu.

''Po našem mišljenju, ta ponuda je bila korektna jer od svih 28 povratnika iz Sirije nitko veću kaznu nije dobio do sad, s obzirom da okolnosti ukazuju, a pogotovo zaštićeni svjedok i njegovo svjedočenje, da ne možemo dobiti oslobađajuću presudu, onda smo išli na okolnost priznanja računajući da bismo kroz priznanje i kroz druge olakotne okolnosti mogli izboriti blažu kaznu'', kaže Dupovac.

Naglasio je da među olakšavajuće okolnosti za Ćufurovića smatra činjenicu da je on već proveo 13 mjeseci u logoru, po dokumentima Međunarodne organizacije Crvenog križa koja ga je evidentirala kao zatočenika.

''Po dokumentima Crvenog križa kojima raspolaže Tužiteljstvo on je bio 13 mjeseci u zatočeništvu, mada je on 19 mjeseci bio zatočen. Uz druge okolnosti koje ukazuju da je sa nepunih 19 godina otišao u Siriju, svjedočenje zaštićenog svjedoka da je Ibro pokušavao da se vrati iz Sirije na način da je pokušao da kupi krivotvorene dokumete da bi se uspio vratiti pošto nije imao nikakve dokumentacije, mislim da sa ovim priznanjem može dobiti blažu sankciju od one koju bi dobio da je išao do kraja postupka'', kaže Dupovac.

Optužnica tereti Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici ''Bejt Komandos'', koja je kasnije promijenila ime u ''El Aksa''.

Suđenje Ćufuroviću počelo je u kolovozu 2019. godine. U tijeku je bilo iznošenje dokaza Tužiteljstva. Sljedeće ročište zakazano je za 18. prosinac kada će Sud provjeravati ostaje li Ćufurović pri priznanju krivnje.

Kopirati
Drag cursor here to close