Inna Sovsun

Ukrajinska parlamentarka za Bljesak.info: Naša zemlja nije Putinovo konačno odredište

Posve očigledno je da je Putinov cilj, ističe Sovsun, uništiti Ukrajinu i sve što je s njome povezano.
Vijesti / Svijet | 05. 04. 2022. u 10:54 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerujem da će svjetlost i istina pobijediti zlo i nečovječnost. Vjerujem u ukrajinsku vojsku. Vjerujem u volju Ukrajinaca, u naš nesalomivi način razmišljanja. Već smo uništili mnoge ruske planove, oni su propali sa svojim planom blickrig, i izgubili su tisuće  svojih vojnika. Međutim, izuzetno nam je potrebna podrška svih koji žele mir u Europi. Uz dovoljne sankcije, kao i vojnu i financijsku podršku Ukrajini, Putin će doživjeti težak poraz, izjavila je Inna Sovsun, ukrajinska parlamentarka u razgovoru za Bljesak.info.

Posve očigledno je da je Putinov cilj, ističe Sovsun, uništiti Ukrajinu i sve što je s njome povezano.

“Njegova vizija je da ta je Ukrajina dio Rusije. Prije nekoliko dana državni propagandni mediji u Rusiji objavili su tekst u kojem se Rusima objašnjava zašto moraju uništiti našu kulturu i naciju, objašnjava im se da Ukrajinci moraju proći kroz teror rata“, dodaje Sovsun.

Zbog toga su, između ostalog, svi razgovori o pregovorima ukrajinske i ruske stranke, ozbiljno dovedeni u pitanje stvarnim ciljevima Rusije, jer kako kaže Sovsun, oni ne traže mir, nego potpuno uništenje Ukrajine i njenih građana.

Nema garancije da će Kremlj odustati od drugih država

“Tragedije Buče, Irpina, Hostomela, Mariupolja već su dokazale svijetu kako se Rusi odnose prema nama“, izjavila je.

Putin, dodaje, sebe vid kao velikog cara obnovljenog rusko-sovjetskog carstva i u tom kontekstu, Ukrajina sigurno nije njegovo konačno odredište.

“Ruska propaganda i javne prijetnje dužnosnika  prema Poljskoj, Estoniji, Latviji, Litvaniji, kao i Gruziji, Azerbajdžanu i Moldaviji su jasan signal da su te zemlje u opasnosti od moguće ruske agresije. Ne postoje garancije da Kremlj neće raketirati te države u idućim tjednima ili mjesecima, a sigurno je  i da nema garancija za izostanak takve agresije ako Ukrajina padne“, mišljenja je Sovsun.

Ukrajinska parlamentarka ističe kako “cijene pomoć koju stiže od njihovih partnera, međutim moglo se i još uvijek može učiniti puno više jer je njihova pobjeda jasan interes demokratskog svijeta“.

“Putin se neće zaustaviti na Ukrajinu, a Europa je čak i sada u opasnosti zbog nuklearnih prijetnji. Postoji nekoliko dimenzija i vrsti pomoći Ukrajini. Potrebna nam je zona zabranjenog leta iznad našeg neba, to bi spasilo tisuće života ukrajinske djece. To je najvažnije. U centru Europe ljudi ginu pod bombardiranjem“, dodaje.

Budući da su ukrajinski partneri neodlučni i još uvijek nespremni donijeti barem djelomičnu zonu zabrane letova, to znači da je ukrajinskoj vojsci potrebno puno više vojne opreme kako bi štitila zemlju i njene građane.

“Potrebni su nam borbeni avioni, protuzračno oružje, protutenkovsko ratovanje, raketni sistemi, tenkovi, druga oklopna vozila, topovi i municija. Ono što je također ključno je potpuni embargo na ruske  plin  i naftu. Rusi bi trebali prestati profitirati na tako brzorastućim cijenama bez presedana. Te cijene omogućuju režimu da ubija još tisuće i tisuće Ukrajinaca, a ruska nafta URALS  i ESPO trebale bi postati neprihvatljive za svijet“, ističe.

Što Njemačka čeka?

U Europskom parlamentu je prošlog tjedna, dodaje, bila prezentacija istraživanja na kojoj se objavljeni rezultati procjene utjecaja embarga na rusku naftu, plin i ugalj u zemljama članicama.

“Suština je da je potencijalni efekt punog embarga za Njemačku samo 1, 3 posto pada rasta BDP-a ove godine. I to je, također, samo 0,04 posto pada realnog rasta dohotka za EU do 2030. godine. Zato želim da pitam sve koji su protiv takvog embarga: gdje je katastrofa o kojoj pričate? Odluka o većim sankcijama, efikasnijim, nije 'žrtvovanje' kancelarke, već važna akcija za obranu demokracije. Nije ovdje pitanje što je Ukrajini potrebno od Njemačke, nego što je Njemačkoj i cijeloj Europi potrebno za njenu sigurnost. Ako je sigurnost prioritet, onda bi Njemačka trebala podržati efikasne sankcije Rusiji i voditi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti od agresora“, ističe Sovsun.

Budućnost naše djece

Tijekom ove tragedije i prijelomne točke u suvremenoj europskoj povijesti, napominje Sovsun, svaka država koja podržava demokratske vrijednosti treba se suprotstaviti Rusiji.

“U suprotnom, svi veoma riskiramo. Naša budućnost i budućnost naše djece bit će dovedene u pitanje. Rusija traži europsku nestabilnost, koja bi joj pomogla da postane barem jaka regionalna sila. Svaki potencijalni sukob i odsustvo jedinstva i solidarnosti protiv agresije među demokratskim zemljama je prostor da Rusija još više destabilizira situaciju“, zaključila je Inna Sovsun, ukrajinska parlamentarka u razgovoru za Bljesak.info.

Jasna mržnja

''Agresija na Ukrajinu je potvrda dugotrajnih  pretenzija Rusije na postojanje Ukrajine kao suverene i nezavisne zemlje. Nije samo Putin odgovoran za ono što se dešava. Posljednje ankete u Rusiji pokazuju više od 80% podrške Putinu i ovom ratu među Rusima, koji je čak i povećan u posljednjih mjesec dana. Tamo ne samo da nema volje za suprotstavljanjem diktatoru, već i jasna mržnja prema Ukrajini i Ukrajincima'', kaže Sovsun.

Kopirati
Drag cursor here to close