Pogođeni usjevi

Rusija proglašava izvanredno stanje zbog mraza na usjevima

Poljoprivredna konzultantska kuća Sovecon priopćila je prošli tjedan da očekuje da će rod pšenice u Rusiji
Vijesti / Svijet | 04. 06. 2024. u 08:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija bi do kraja ovog tjedna mogla proglasiti izvanredno stanje širom zemlje zbog mraza koji je oštetio usjeve, izjavila je ministrica poljoprivrede Oksana Lut.

Državna novinska agencija RIA citirala je izjavu Lut kako se nada da će ta mjera biti proglašena, otvarajući put za potraživanja iz osiguranja, nakon sastanka komiteta ministarstva za izvanredne situacije.

Nekoliko ruskih regija već je proglasilo lokalne izvanredne situacije zbog mraza, koji je pogodio usjeve, od žitarica do jabuka.

Poljoprivredna konzultantska kuća Sovecon priopćila je prošli tjedan da očekuje da će rod pšenice u Rusiji ove godine opasti na 82,1 milijuna metričkih tona, ispod prethodne prognoze od 85,7 milijuna tona.

Lut je kazala da obujamm štete još nije izračunat u novcu. Šef ruskog sindikata proizvodnje žitarica priopćio je 27. maja da je oštećeno oko 1,5 milijuna hektara usjeva.

Novinska agencija TASS navodi da je Lut kazala da će Rusija pronaći druga tržišta za svoje žito nakon što je Europska unija prošli tjedan u bolnici da će od 1. srpnja uvesti kaznene carine na žitarice, uljarice i

Kopirati
Drag cursor here to close